Рішення морського трибуналу ООН не виконано, поки Росія не поверне захоплені кораблі – радник СНБО

Рішення Міжнародного трибуналу з морського права у справі захоплених Росією українських моряків вважається невиконаним до тих пір, поки Росія не віддасть Україні військові кораблі.
Про це заявив радник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Борис Бабин виданню “Крим.Реалії”.

“Згідно з рішенням, що було схвалено Міжнародним трибуналом з морського права, в цій справі Російська Федерація повинна беззаперечно віддати кораблі, а також їх екіпажі. І саме в такому порядку. Саме видача кораблів є основною вимогою трибуналу. Ми не розглядаємо питання прав людини, ми розглядаємо питання порушення судноплавства. Тому поки Російська Федерація не передасть Україні кораблі, то вона не виконала наказ, який встановив суд “, – зазначив Бабин.

За його словами, Україна і Росія повинні самі домовитися про передачу кораблів.

“Cуд зобов’язав обидві сторони утримуватися від будь-яких кроків до ескалації. Крім того, виходячи із загальновизнаних принципів міжнародного права, Україна повинна співпрацювати з Російською Федерацією з питань виконання вимог трибуналу. Таким чином Україна повинна запропонувати Росії, або отримати від неї пропозиції, що стосуються шляхів і форм передачі кораблів. Якщо Росія ухиляється від цього, то вона порушує морське право “, – пояснив Бабин.

Він додав, що йому не відомо про такі переговори або “вони не перебувати в публічному доступі”.