АМПУ завершила реконструкцію підхідного морського каналу в порту Чорноморськ

У морському порту Чорноморськ вперше за останні20 років завершено роботи з реконструкції підхідного каналу. Адміністрація морськихпортів України (АМПУ) та підрядник —компанія China Harbour Engineering Company Ltd. (CHEC) підписали документи про завершення днопоглиблювальних робіт на цьому об’єкті.

«За останні 20 років суттєво збільшилась кількість заходів у порт Чорноморськ великотоннажних суден з осадкою понад 14,0 м. Тому від реалізації проектів реконструкції підхідного каналу та 1-го ковша Сухого лиману залежить майбутній розвиток порту. По завершенню цих проектів державні та приватні стивідорні компанії, що працюють у порту зможуть приймати великотоннажні судна з осадкою до 14,5 м типу Panamax і post-Panamax», — зазначив керівник Адміністрації морських портів України Райвіс Вецкаганс.

В результаті проведених днопоглиблювальних робіт було збільшено параметри підхідного каналу: довжину – до  1600 м,  ширину – до 160 м, глибину – до 16 м.

Зараз днопоглиблювальний флот CHEC працює у операційній акваторії першого ковша Сухого лиману. Вже завершена перша черга днопоглиблення операційної акваторії та розпочалися роботи з реалізації другої черги. Після завершення всіх трьох черг з днопоглиблення акваторії 1-го ковша Сухого лиману глибини в його центральній частині досягнуть 15 м.

Масштабний днопоглиблювальний проект Адміністрації морських портів України (АМПУ) в порту Чорноморськ стартував у серпні 2018 року. Він складається з двох напрямків: днопоглиблення на підхідному морському каналі та в операційній акваторії 1-го ковша Сухого лиману.

Інвестиції АМПУ в реалізацію  проекту складають 404,1 млн грн (без ПДВ). Роботи виконує днопоглиблювальний флот підрядника China Harbour Engineering Company Ltd. (CHEC), якого було обрано за результатами відкритих торгів у системі публічних закупівель Prozorro. Завдяки прозорій процедурі та конкурентній боротьбі на торгах,економія коштів склала 10% від очікуваної вартості або 40 млн грн.

Довідка

Підхідний морський канал до акваторії порту Чорноморськ (Іллічівськ) збудований у 1957 році. Спочатку канал був шириною 60 м, глибиною 8,25 м і завдовжки 780 м. Потім параметри каналу поетапно збільшувалися і з часом досягли наступних показників: глибина  – 14,5 м, ширина – 150 м і протяжність – 1400 м. Разом з будівництвом каналу тривало будівництво захисних шпор та берегоукріплень.

Нинішня реконструкція збільшить параметри підхідного каналу: довжину – до  1600 м,  ширину – до  160 м,  глибину – до  16 м.

Загальний обсяг днопоглиблювальних робіт в порту Чорноморськ складе близько 2 млн куб. м. На підхідному каналі вже вилучено майже 500 тис. куб. м ґрунту, в акваторії буде вилучено майже 1,5 млн куб. м.

2018122601

2018122602

2018122603