“Багато розбіжностей щодо Мінська”: у Парижі завершилась зустріч радників Нормандської четвірки

У Парижі добігла кінця зустріч радників лідерів країн “нормандського формату” — Німеччини, Франції, України та Росії. За результатами перемовин сторони домовились про дотримання перемир’я на сході України та запланували нову зустріч, яка, ймовірно, відбудеться у Берліні.

Перемовини між учасниками зустрічі тривали протягом 8 годин.

Як заявив за результатами перемовин представник РФ, заступник керівника Адміністрації президента Росії Дмитро Козак, сторони дійшли згоди щодо необхідності дотримання перемир’я.

“У нас відбулася непроста розмова. Відверта, щоб провести інвентаризацію Мінських угод. Домовилися, що незалежно від тих різночитань, які є, перемир’я має дотримуватися і має виконуватись обома учасниками угод. Це питання, про яке ми домовилися”, — розповів він.

За словами Козака, за два тижні сторони планують провести нову зустріч у Берліні.

“Сьогодні йдеться не стільки про те, щоб обговорювалося питання, щоб був фізичний діалог, а хоча б ті письмові пропозиції, які Донбас (ОРДЛО — ред.) вніс, щоб на них була реакція. На жаль, щодо цього питання не було рішення. Для цього попросили двотижневу паузу. Усі пропозиції окремих районів Донецької та Луганської областей залишаються без позитивної або негативної реакції України. Власне бачення майбутньої автономії, особливого статусу Україна досі не висловила”, — зазначив посадовець.

Про початок зустрічі вдень 26 січня Суспільному повідомила помічниця голови Офісу президента Андрія Єрмака Дарія Зарівна.

“Прилетів до Парижу у складі делегації на зустріч політичних радників лідерів Нормандського формату. Нарешті вдалося розблокувати цей формат – і це потужний сигнал готовності сторін до мирного врегулювання. Сподіваюсь на конструктивний діалог в інтересах України”, — написав раніше Єрмак у Twitter.

Раніше німецькі ЗМІ повідомили, що сторони мають обговорити дату переговорів України з бойовиками ОРДО про статус Донбасу. У відповідь на це голова Офісу президента запевнив, що жодних прямих переговорів із підконтрольними РФ очільниками з ОРДЛО буде. Він зазначив, що переговори стосуватимуться відновлення режиму повного припинення вогню, гуманітарних питань, відкриття пропускних пунктів і майбутньої роботи “Нормандського формату”.

https://suspilne.media/