(ВІДЕО) Реєстр моряків був втрачений наприкінці 2019 року, але схема існувала з 2015 року – СБУ

Кіберфахівці СБУ завершили передачу Державного реєстру документів моряків до Міністерства інфраструктури України. Вони повернули його з-під контролю третіх осіб, які використовували цей ресурс для корупційних схем. Двом зловмисникам уже повідомлено про підозру.

Про це заявив начальник управління Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк на брифінгу.

«Двом агентам, посередникам агентств, які займалися наймом моряків, повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди для подальшої передачі посадовцям Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків. Наразі вирішується питання про притягнення до кримінальної відповідальності інших причетних осіб», ‒ підкреслив Ілля Вітюк.

За словами кіберфахівця, СБУ не просто передала в Мініфраструктури реєстр моряків, а й допомагає відновити роботу всіх функцій відповідних сервісів.

«Таким чином, СБУ зробила все, щоб унеможливити корупцію при отриманні дозвільних документів моряків. Тобто, людям не треба буде давати по $3-8 тис. хабаря, як це було раніше. Дуже сподіваюся, що передача реєстру в Міністерство унеможливить будь які схеми у майбутньому», ‒ резюмував Ілля Вітюк.

 

 

“Морські бізнес-новини України” направили запитання учасникам брифінгу – хто був автором схеми з рестром моряків? 

Ми вважаємо що реєстр був втрачений і перейшов в руки приватних осіб у 2019 році. Але схема існувала і раніше, коли реєстр був на балансі Інспеції з питань дипломування моряків з 2015 року. Тобто як мінімум 5 років ця схема існувала.

Стосовно організаторів. Слідство триває і я не можу розкривати певні деталі. Якщо говорити про міру відповідальності, то в даному випадку була залучена дуже велика кількість людей. Як колишніх працівників Міністерства інфраструктури, Морської Адмінстрації, Інспекції, посередників, діючих працівників… Я міг би сказати, що мова йде про організовану злочинну групу, якщо не про організацію. Але це попередньо це буде встановлюватись слідством. Потрібно провести дуже багато експертиз та допитів для встановлення всіх осіб, які мають понести відповідальність. – повідомив Ілля Вітюк.