Інноваційні технології у роботі Держгідрографії

Відповідно до Плану навігаційно-гідрографічного забезпечення судноплавства у внутрішніх морських водах, територіальному морі, виключній (морській) економічній зоні України та на внутрішніх водних шляхах (ВВШ) України на 2020 рік Держгідрографія продовжує роботи з моніторингу берегової лінії ВВШ з використанням високотехнологічного безпілотного літального апарату (БПЛА) FLIRT, сконструйованого за замовленням установи вітчизняним виробником, компанією Abris Design Group (ТОВ «АБРИС ПТ»).

12 червня ц.р. група зі збору та обробки даних дистанційного зондування Землі філії державної установи «Держгідрографія» «Укрморкартографія» виконала за допомогою БПЛА роботи з моніторингу та аналізу змін берегової лінії лівого берега Київського водосховища. Загальна площа виконаних топографо-геодезичних робіт становила 1553,00 га. Отримані дані будуть використані для оновлення річкової навігаційної карти № 3534 Київського водосховища, річки Дніпро від Лоєва до Камарина, річки Прип’ять від Усівського плеса до Чорнобиля.

Використання БПЛА дає можливість Держгідрографії оперативно отримувати дані дистанційного зондування землі про зміну берегової та гідрографічної обстановки без залучення сторонніх організацій. Такий підхід дозволяє значно збільшити обсяги робіт та скоротити витрати на актуалізацію навігаційних карт внутрішніх водних шляхів.

Довідково: наприкінці 2016 року Мінінфраструктури поклало на ДУ «Держгідрографія» функції з навігаційно-гідрографічного забезпечення на ВВШ України, внаслідок чого виникла потреба в забезпеченні постійного моніторингу стану як суднових ходів, так і берегової ситуації з метою оперативного доведення значимої інформації до судноводіїв та підтримання на рівні сучасності річкових навігаційних карт. Під час вибору технічних засобів для реалізації поставлених перед Держгідрографією завдань враховувалось, що руслові процеси на річках носять динамічний характер, а експлуатаційна довжина річкових судноплавних шляхів сягає 1800 км.

На початку 2017 року керівництво установи ініціювало вивчення ринку українських виробників БПЛА для застосування інноваційних технологій у роботі Держгідрографії та заклало фінансове підґрунтя для майбутнього придбання високовартісної техніки.