“Нібулон” побудує 5 з 20 “катерів Авакова”, що закуплять у Франції

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що французька компанія Осеан вибрала “Нібулон” для будівництва на миколаївських потужностях п’яти катерів для посилення системи морської охорони і безпеки кордонів України.

Про це він сказав в ході звіту під час години запитань до уряду у Верховній Раді, передає Iнше ТВ.

– Локалізація виробництва – ключова ідея і вимоги цього контракту. Я вам нагадаю, що у нас єдиний український завод, який міг працювати з морським алюмінієм, це феодосійський завод “Море”, який знаходиться в окупованому Росією Криму. Тому в контракті між прикордонною службою та французькою компанією Осеан прописано виготовлення 5 з 20 кораблів українським підприємством. Виходячи з аналізу на сьогоднішній день, компанія Осеан зупинила свій вибір на компанії Нібулон з потужностями в Миколаєві. Сподіваюся, що в цьому році почнеться це виробництво, – сказав він.

Початок будівництва заплановано на поточний рік. Після реалізації цього проєкту, Україна буде розпоряджатися технологіями і зможе виготовляти кораблі з морського алюмінію на материковій частині держави.

Додамо, що міжурядову рамкову угоду між Україною та Францією щодо офіційної підтримки в посиленні системи морської охорони та безпеки кордонів підписано 19 листопада 2019 року в Парижі. Планується, що корабельний склад Держприкордонслужби України поповниться 20 надсучасними 32-метровими патрульними кораблями компанії ОСЕА. Вони будуть використовуватися для охорони державного кордону на воді, операцій спостереження, нагляду та контролю, пошуково-рятувальним операціям та протидії диверсійно-розвідувальним групам. За умовами Угоди додаткова комплектація катерів буде українською – маленькі швидкісні човни, які виготовляються у Харкові та зброя, яка також буде вітчизняною.