У морському порту Бердянськ вперше за чотири роки відновлено прохідну осадку 7,90 м

Відповідно до розпорядження капітана Бердянського морського порту, з 00годин 02 червня 2020 року відновлено паспортну прохідну осадку для суден на підхідному каналі, в акваторії та біля причалів порту на рівні 7,90 м.

Це стало можливим завдяки проведенню Адміністрацією морських портів України масштабного експлуатаційного днопоглиблення у Бердянському морському порту протягом останніх дев’яти місяців. Проведені роботи дозволили збільшити прохідну осадку суден у морському порту Бердянськ, а черезце — збільшити суднову партію вантажів до 800 тонн (додатково), підвищення конкурентоспроможності порту Бердянськ та українського експорту в цілому, здешевлення логістики та собівартості.

Експлуатаційне днопоглиблення у порту Бердянськ стартувало наприкінці серпня 2019 року.Його виконавцем,за результатами відкритих торгів у електронній системі публічних закупівель  ProZorro, стало ТОВ «Спеціалізоване технічне бюро «Азімут». Згідно з договором, загальний обсяг робіт в порту Бердянськ становив 1,85 млн куб. м. Основні роботи (1,39 млн куб. м) проводились на підхідному каналі, 466 тис. куб. м — в акваторії порту. На теперішній час роботи виконані в повному обсязі.

Основну частину робіт виконував багаточерпаковий земснаряд «DUNAY» з трьома шаландами та самовідвізний землесос «UMD HERCULES». Паралельно з флотом підрядника на окремо визначених ділянках каналу працював землесос «Меотида» філії «Дельта-лоцман» ДП «АМПУ».

У 2019 році вантажообіг стивідорних компаній, що працюють у Бердянському морському порту, при прохідній осадці у 7,70 м склав 2 млн тонн. При осадці у 7,90 м прогнозується зростання вантажопереробки до 2,50 млн тонн на рік.

 

 

Довідково:

Бердянський морський порт за паспортом каналу дозволяє приймати судна з осадкою 7,90 м. Довжина підхідного каналу Бердянського порту складає 20 км, ширина – 90 м, щорічна заносимість каналу —720 тис. куб. м на рік, акваторії – 300 тис. куб. м на рік. Проектна глибина акваторії та ділянок біля причалів порту — 8,40 м, підхідного каналу — 8,55 м.

У 2014 році прохідну осадку в морському порту Бердянськ було вимушено зменшено до 7,50 метрів. В жовтні2016 року після частково проведеного днопоглиблення її встановлено на рівні 7,70 м.