Відбулась щорічна координаційна зустріч з реалізації програм прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства 2014–2020 за участі України

Вчора представники Мінфіну як органу, що здійснює функцію Національного контрольно-контактного пункту в рамках реалізації програм прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства 2014–2020 за участі України, в рамках щорічній конференції в форматі онлайн обговорили з її учасниками питання реалізації цих програм.

У заході взяли участь представники Європейської Комісії, Органів управлінь, Спільних технічних секретаріатів та Національних контрольно-контактних пунктів Програм, Рахункової палати України, Секретаріату Кабінету Міністрів України (як Національного органу управління програмами), експерти міжнародного проекту з координації реалізації усіх програм прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства – ТЕSІМ.

Основною метою заходу було обговорення шляхів посилення координації впровадження Програм та безпосередніх проектів. Окрема сесія була присвячена ознайомленню міжнародних партнерів, а саме програмних органів та національних органів влади країн-партнерів, із змінами у національному законодавстві України, що має відношення до управління програмами та проектами, зокрема змінам до закону «Про публічні закупівлі».

Представниками Мінфіну було презентовано останні результати своєї діяльності, зокрема і щодо удосконалення нормативно-правової бази, спрямованої на забезпечення ефективної координації роботи з виконання функцій Національного контрольно-контактного пункту спільних операційних програм прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства 2014-2020 на території України, які було надзвичайно позитивно відзначені з боку учасників конференції.

Довідково

Україна бере участь у реалізації 4-х Програм «Україна – Румунія», «Україна – Угорщина – Словаччина – Румунія», «Україна – Польща – Білорусь», «Басейн Чорного моря» в рамках Європейського інструменту сусідства із загальним бюджетом понад 365 млн євро.

1) Укладення Угод про фінансування Програм від імені Уряду України відбулося у грудні 2016 року.

2) Термін реалізації Програм, зокрема завершальної фази, що включає фінансове завершення всіх контрактів, укладених в рамках Програми, оплати або відшкодування кінцевого балансу завершується 31 грудня 2024 р.

3) Загальні фінансові умови Угод про фінансування Програм передбачають фінансування Європейською Комісією проектів на грантовій основі у розмірі 90%-92% проекту. При цьому, партнерами таких проектів має бути забезпечено їх співфінансування у розмірі 8-10 %. Повертаються лише неналежно використані/невикористані кошти Європейської Комісії.

4) Орієнтовно Україна братиме учать у проектах на загальну суму 63 млн євро.