Михайло Федоров координуватиме захист дітей від сексуальної експлуатації та насильства в інтернеті

Уряд у Міжнародний день захисту дітей призначив Віце-прем’єр-міністра – Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова координатором діяльності, пов’язаної з припиненням сексуальної експлуатації та насильства щодо дітей у мережі Інтернет в Україні.

Щодня у світі з’являється 1 млн нових користувачів Інтернету. Третина з усіх користувачів мережі зараз – це діти. До прикладу, в Україні 92% дітей віком до 12 років вже щодня по кілька годин проводять у мережі Інтернет.

«Нам важливо захистити наших дітей не лише від фізичних ризиків, а також від онлайн. Із розвитком технологій зловмисники можуть заволодіти довірою дітей. Цьому потрібно протидіяти, і ми вже розроблюємо відповідні алгоритми», – зауважив Михайло Федоров.

Як і в реальному житті, в Інтернеті на дітей чатують небезпеки та виклики. Сьогодні насилля над дитиною  може здійснюватися у віртуальних інтернет-чатах, соціальних мережах, сервісах повідомлень або на ігрових сайтах.

Восени минулого року офісом Уповноваженого Президента України з прав дитини в співпраці з Міжнародною спілкою електрозв’язку проводилося онлайн-дослідження, участь у якому взяли 12 тис. дітей та батьків. Результати дослідження приголомшливі, –  виявляється кожна третя дитина в Україні готова зустрітися із онлайн-другом у реальному житті. І лише 15% українських батьків знають що робити, якщо стикнулися із проблемою в Інтернеті. «Тож ми повинні зробити висновки і приділити достатню увагу підвищенню знань дітей як уберегти себе від можливих ризиків у світовій павутині. А також як діяти у разі небезпеки», – додає Віце-прем’єр-міністр Михайло Федоров.

Заходи Мінцифри для підвищення захисту дітей в Інтернеті:

  • Створено освітній серіал «Безпека дітей в інтернеті».
  • Розробляється стратегія захисту дітей у цифровому середовищі.
  • Планується запуск Школи волонтерів, що навчатимуть дітей безпечної поведінки в Інтернеті.
  • Створили чатбот-інструкцію для дітей щодо онлайн-шантажу та вимагання інтимних фото/відео.
  • Провели у парламенті виставку реальних скрінів з листування дорослих з дітьми-жертвами сексуального насильства в інтернеті, аби привернути увагу народних депутатів до наявних законодавчих проблем у питанні захисту дітей в Інтернеті.
  • Створили методичні матеріали для вчителів.
  • Запустили освітній портал для дітей, батьків та освітян stop-sexting.in.ua та інформаційну кампанію #не_ведись