Олексій Чернишов перевірив хід «Великого будівництва» на Черкащині

23 квітня Олексій Чернишов відвідав Черкаську область, щоб перевірити стан виконання завдань Уряду, в тому числі заходів з протидії поширенню COVID-19, а також ознайомитись із ходом реалізації програми «Велике будівництво» та проектами, що фінансуються з Державного Фонду регіонального розвитку.

Голова Черкаської ОДА Роман Боднар доповів про заходи з протидії поширенню COVID-19 в області. За його словами, на Черкащині облаштовано понад 400 місць для інфікованих на вірусну інфекцію, 46 з них  – боксовані приміщення. В арсеналі у черкаських лікарів 205 апаратів штучної вентиляції легенів. Щодобово область може робити до 300 ПЛР-тестів громадян із визначеною медиками симптоматикою.  

Олексій Чернишов підкреслив необхідність більш інтенсивної підготовки медичних закладів області для боротьби з коронавірусною інфекцією. «Має бути стовідсоткова готовність медичних закладів до подальшого лікування, забезпечення необхідним медобладнанням, засобами захисту медпрацівників, медикаментами. Сьогодні в Україну із Китаю прибув один із найбільших за останній час гуманітарних вантажів – наш літак «Мрія» привіз понад 100 тонн допомоги, котра буде розподілена між областями. Черкащина може розраховувати на допомогу, але треба й самим пришвидшуватись. Важливо виділяти необхідні кошти та за потреби звертатись за допомогою до МОЗ, яке здійснює державні медичні закупівлі, але це потрібно робити вже зараз», – зауважив Міністр під час розмови з головою Черкаської ОДА та заступниками голови на нараді в облдержадміністрації.

На нараді учасники також обговорили рішення, які приймає регіональна комісія з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій, їх виконання, та умови поступового виходу регіону із карантину. Так, по всій Черкаській області діє заборона діяльності продовольчих, непродовольчих та змішаних ринків, зачинені парки та сквери, не працює громадський транспорт. Керівництво області турбує зупинка роботи малого та середнього бізнесу, тому місцева комісія ТЕБ та НС планує розглянути питання щодо послаблення карантинних заходів для підприємців МСБ, як тільки ситуація із поширенням коронавірусу пом’якшиться та число захворілих піде на спад. Станом на 23 квітня в Черкаській області було зафіксовано 220 лабораторно підтверджених випадків. 

У рамках поїздки Міністр також ознайомився з ходом реалізації програми «Велике будівництво» та проектами, що фінансуються з Державного фонду регіонального розвитку.

За словами голови Черкаської ОДА Романа Боднара, «дорожня сфера та сфера будівництва загалом багато років була недофінансованою». «Хоча дороги, садочки, школи – це те, чим користуються черкащани щодня. Тому дуже важливо, що Президент України визначив саме будівництво одним із пріоритетів на 2020-ий рік. Черкащина – не виняток. Переконаний, що реконструкція доріг підвищить також і туристичний потенціал області. Наш підхід комплексний: ми не створюємо довгобудів, розпочаті об’єкти повинні мати стратегічне значення», – додав він.

Міністр разом з керівниками області відвідали дві ділянки автомобільної дороги Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя (через м. Кременчук) – Маріуполь. На капітальний ремонт однієї ділянки передбачено 422 млн грн з держбюджету, на реконструкцію іншої – 682,273 млн грн, обидві ділянки планується завершити до кінця 2020 року, в передчасні терміни.

Очільник Мінрегіону також ознайомився зі станом реконструкції Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка, на відновлення якого після пожежі спрямовано 121,7 млн грн. У 2020 році планується закінчення реконструкції та відкриття драмтеатру.

Олексій Чернишов побував і на території Черкаського навчально-реабілітаційного центру «Країна добра», кошторис на реконструкцію якого становить 24,4 млн грн, та на станції переливання крові Черкаського обласного центру служби крові «Черкаси-Плазма».

Ще один об’єкт – стадіон спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи, введення в експлуатацію якого планується наприкінці поточного року, вартість робіт по об’єкту становить 12,7 млн грн.

Підсумовуючи інспектування об’єктів будівництва в Черкаській області, Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов зазначив, що програма «Велике будівництво» є важливим інструментом регіонального розвитку. «Саме реконструкція, будівництво доріг та об’єктів інфраструктури в усіх областях України має найбільший запит у суспільстві. Об’єкти, які ми сьогодні відвідали, є дуже різними за призначенням, відрізняються вони і за фінансовим навантаженням. Але кожний додає Черкащині інфраструктурної міці, туристичної привабливості та комфорту для мешканців регіону», – сказав він. Міністр також відзначив професійну команду очільника області та подякував голові Черкаської ОДА за виконання завдань Уряду та контроль умов та термінів виконання програми «Велике будівництво».