Деталізація відпущених ліків за програмою реімбурсації – на новому дешборді НСЗУ

За рік роботи оновленої програми реімбурсації було погашено близько 13 млн рецептів. Національна служба здоров’я відшкодувала аптекам за договором 985 млн грн. Найбільшу кількість е-рецептів за МНН було погашено на лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань та діабету ІІ типу.

На сайті Національної служби здоров’я України з’явився новий дешборд «Деталізація лікарських засобів за програмою реімбурсації «Доступні ліки».

За допомогою нового аналітичного інструменту можна побачити:

– яким з 55 виробників лікарських засобів (ЛЗ) за програмою «Доступні ліки» пацієнти надають перевагу, маючи те чи інше захворювання;

– скільки упаковок та добових доз лікарських засобів відпущено за відповідною кількістю електронних рецептів та який розмір відшкодування було здійснено НСЗУ аптекам;

– візуалізоване структуроване дерево відпущених ЛЗ;

– аналіз реєстрів ЛЗ крізь призму цін та розміру відшкодування.

Загалом у програмі реімбурсації беруть участь 8103 аптечних закладів. Понад 2,12 мільйона пацієнтів з хронічними хворобами отримали лікарські засоби безоплатно чи з незначною доплатою.

Новий дешборд містить 3 розділи. Перших два розділи зосереджені на деталізації відпущених лікарських засобів в розрізі регіонів, виробників, рецептів, розміру відшкодування, груп захворювань та ін. Динаміка зміни цих показників та їх приросту теж тут. Третій розділ містить аналіз реєстрів лікарських засобів, які підлягають реімбурсації. Інформацію можна аналізувати за різноманітними фільтрами. Якими саме – допоможе розібратися інструкція на сторінці дешборду.

Дані дешборду вказані з 1 квітня 2019 року, коли оновлена державна програма реімбурсації «Доступні ліки» перейшла в адміністрування НСЗУ. Дешборд буде цікавий для фармацевтичних компаній, аптечних закладів, аналітичних центрів, громадських організацій.

«Прийняття управлінських рішень в фармацевтичній галузі вже багато років базується на достовірних даних. Саме тому ми продовжуємо традицію і публікуємо новий дешборд. Користуючись ним, аптечні заклади зможуть отримати інформацію про ліки, які обирають пацієнти на їхній території, та планувати свої запаси відповідно до потреб. Виробники лікарських засобів зможуть отримати інформацію про їхню роль в програмі реімбурсації та дані, які допоможуть їм зміцнювати свої позиції та зробити ліки ще більш доступнішими для українців», – прокоментували в Національній службі здоров’я.

Довідково

З 1 квітня 2019 року Національна служба здоров’я адмініструє урядову програму реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки». Програма була впроваджена у 2017 році для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів та збільшення доступності ліків. Реімбурсація – це механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів. Сьогодні Програма працює для пацієнтів, які живуть з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим діабетом ІІ типу.

З переходом програми реімбурсації в адміністрування НСЗУ відшкодування вартості лікарських засобів відбувається за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку». Це можливо завдяки реалізації програми за новими принципами:

– єдині прозорі правила укладення договорів – усі аптеки, які відповідають мінімальному набору вимог, мають можливість укласти договір про реімбурсацію з НСЗУ;

– використання електронних інструментів – усі процеси, пов’язані з укладенням договору про реімбурсацію, та відпуск ліків за електронними рецептами відбуваються в електронній системі охорони здоров’я;

– електронний рецепт – забезпечує мобільність пацієнтів та нівелює географічні обмеження, оскільки отримати ліки можна в будь-якій аптеці чи аптечному пункті, які беруть участь у програмі, незалежно від місця, де проживає пацієнт або де було виписано рецепт.