Асоціація портів України «Укрпорт» обіцяє допомогти Мінінфраструктури з розробкою «Методики розрахунку розмірів ставок портових зборів» та «Порядку справляння, обліку та використання коштів від портових зборів»

Звернення Президента Асоціації портів України «Укрпорт» Ю.Б. Крука до Міністра інфраструктури України В.А. Криклія

Шановний Владиславе Артуровичу!

На сайті Міністерства інфраструктури України з 13.04.2020 року розміщені чергові проекти редакції «Методики розрахунку розмірів ставок портових зборів, які справляються у морських портах» та «Порядку справляння, обліку та використання коштів від портових зборів, крім використання коштів від адміністративного збору».
За підрахунками відомих фахівців галузі в сфері ціноутворення на морському транспорті це вже 13-ий варіант редакцій цих документів та по їх же оцінках ці редакції, нажаль, також далекі від рівня професійної досконалості, очікуваного портовою спільнотою, та містять ще багато положень, які повинні бути скореговані, перероблені, доповнені та інш.
Асоціація портів України – «Укрпорт», виражаючи позицію всіх підприємств-членів «Укрпорту», має заявити, що настав вже час вжити рішучих дійових заходів для завершення тривалого на декілька років процесу виготовлення, м’яко кажучи, «експериментальних зразків» документів, які так очікують всі ці роки учасники портового бізнесу в Україні. Це і ті, хто формує розміри та стягує портові збори, хто їх сплачує та хто має використовувати кошти від портових зборів за їх прямим призначенням, бо ці документи напряму впливають на рівень технічного стану, технологічної оснащеності, безпеки та конкурентоспроможності українських портів на міжнародному ринку портових послуг.
Виходячи з вищевикладеного, Асоціація «Укрпорт» має наміри в коротший термін провести позачергове спільне засідання Ради Асоціації та профільних комітетів Асоціації «З розробки стратегії та реформування морських портів України» та «З економіки і тарифної політики».
На цьому засіданні, спираючись на потужний потенціал та професійний досвід підприємств-членів Асоціації, сумісно із запрошеними представниками керівництва Мінінфраструктури, Адміністрації морських портів України (члена Асоціації), Національної Академії Наук України (Інститут проблем ринку та еколого-економічних досліджень), Одеського національного морського університету, Одеської національної морської академії і всіх зацікавлених та компетентних фахівців в питаннях ціноутворення на морському транспорті, планується опрацювати та запропонувати заходи, реалізація яких дозволить якомога швидше дійти до реального завершення роботи та отримання вкрай необхідних для галузі та Держави документів. Попередню згоду на участь в пропонованому заході від багатьох його потенційних учасників Асоціація «Укрпорт» вже отримала.
Дякуємо Вам, що це питання ще раз виноситься на обговорення професійної морської громадськості. Просимо Вашої згоди і підтримки, та доручення керівництву ДП «АМПУ» щодо запропонованого.

З повагою,
Президент Асоціації портів України «Укрпорт»,
Заслужений працівник транспорту України Ю.Б.Крук