Міністерство інфраструктури України наполягає на необхідності переглянути політику дивідендів для державних компаній – Криклій

Міністерство інфраструктури України наполягає на необхідності переглянути політику дивідендів для державних компаній у транспортній галузі з метою підтримати компанії в період кризи.

“У деяких підприємств наразі справді зберігається певний рівень прибутковості, і є дивіденди, які вони мають виплатити. Але, на жаль, це не означає, що всі наступні періоди будуть для них прибутковими. Навпаки, в більшості з них унаслідок карантину очікуються дуже великі збитки, тому наразі немає сенсу забирати в них доходи у вигляді дивідендів, щоб потім екстрено шукати можливість їх дофінансувати з бюджету”, – сказав міністр інфраструктури Владислав Криклій в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

За словами міністра, уряду важливо дати можливість підприємствам транспортної галузі вкладатися в розвиток, оскільки це дасть змогу організувати нові робочі місця, поліпшити інфраструктуру і, як наслідок, показати прибутковість у більш довгостроковій перспективі.

“Іще один варіант підтримки бізнесу зі сторони – можливість перегляду низки тарифів держкомпаній у бік тимчасового зменшення. Якщо в нас вийде знизити рівень дивідендів, то можна буде на короткий кризовий і посткризовий період переглянути й тарифи на якісь речі, дати бізнесу певну знижку, щоб галузі було простіше виходити з цього піке”, – заявив Криклій.

Він також повідомив, що Мінінфраструктури вже обговорювало з ринком питання надання компаніям стабілізаційних кредитів. “Конкретно щодо стабкредитів ми вже комунікували з компаніями, і якщо з державним аеропортом питання одне, з незалежними бізнес-компаніями воно лежить дещо в іншій площині. Питання стабкредитів чутливе і для нас як держави, і для банків. Воно передбачає наявність заставного майна в компанії, оскільки жоден банк не погодиться видати дешевий кредит без застави майна”, – наголосив Криклій.