Ситуація з лісовими пожежами на території зони відчуження та Житомирської області поступово нормалізується, – ДСНС

Ситуація з лісовими пожежами на території зони відчуження та Житомирської області поступово нормалізується. На ранок в Чорнобильській зоні ліквідовано осередок пожежі поблизу с. Корогод, який вчора було локалізовано. Про це 21 квітня під час онлайн-брифінгу ДСНС повідомив директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Володимир Демчук.

“Основні зусилля у зоні відчуження на цей час спрямовані на гасіння трьох осередків поблизу населених пунктів с. Розсоха, с. Крива Гора, с. Рудьки та торф’яників в осередках, пройдених вогнем. Вжито заходи щодо недопущення переходу пожежі на територію Республіки Білорусь. Для гасіння та локалізації залучені пожежні розрахунки, важка інженерна техніка та 3 вертольоти”, – прозвітував він. Володимир Демчук додав, що в осередках пожеж продовжує працювати 7 одиниць важкої інженерної техніки ДСНС та ЗСУ, якою у захаращених лісових масивах створюються мінералізовані смуги. За добу створено 110 км таких смуг, а з початку робіт – 515 км. На важкодоступних ділянках пробиваються дороги для проїзду пожежної техніки до окремих осередків пожежі. Всього до ліквідації лісових пожеж на території зони відчуження залучено понад 1300 осіб та 300 од. техніки, з них від ДСНС – понад 1200 осіб та 250 од. техніки.

У Житомирській області упродовж минулої доби локалізовано ще один осередок поблизу села Острови. Наразі основні зусилля спрямовані на гасіння і локалізацію осередку пожежі на території Виступовицького лісництва поблизу сіл Жолудівка та Журба. “Продовжуються роботи по оборюванню осередків пожежі, створенню мінералізованих смуг та розчистці доріг, для чого задіяно трактори лісогосподарських підприємств та важка інженерна техніка Збройних Сил. Для ліквідації пожежі всього залучено понад 1 тис. осіб та близько 160 од. техніки, з них від ДСНС – 180 чол. та 40 од. техніки”, – додав директор Департаменту реагування на НС. Він також зауважив, що ДСНС підтримується комунікація з Міністерством надзвичайних ситуацій Білорусі з питань спільного виконання заходів щодо ліквідації пожеж.

У свою чергу, директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда проінформував про погодні умови, які відмічались на ранок 21 квітня на території Житомирської області та зони відчуження. “Метеорологічна станція “Житомир” відмічає погіршення видимості до 1 км та менше внаслідок часткового задимлення. Переміщення продуктів горіння відбувається: у південному напрямку із зони відчуження до західних районів Київської області і з північних районів Житомирської області у напрямку до міста Житомир”, – прозвітував Микола Кульбіда. Він додав, що хімічне забруднення повітря у місті Києві після учорашнього зниження істотно не змінилось, а показник концентрації пилу, діоксиду азоту, діоксиду сірки, формальдегіду та оксиду вуглецю загалом нижчі гранично допустимих концентрацій, або близькі до них. “Радіоактивне забруднення у Києві та Житомирській області залишається в межах норми”, – наголосив директор УкрГМЦ Микола Кульбіда. Також підкреслив, що додатково до планових робіт Укргідрометцентром щоденно проводиться моделювання синоптичної ситуації та прогнозування розповсюдження можливого забруднення по території України із зони відчуження та півночі Житомирщини.