Підвищення енергоефективності водної сфери – один із пріоритетів Держводагентства

Державне агентство водних ресурсів України – одне з перших державних органів,  яке почало застосовувати ЕСКО-механізм для скорочення споживання електричної енергії. Адже збереження енергетич­них ресурсів – це одне з  найважливіших завдань, які стоять перед будь-якою організацією, і Держводагентство не є виключенням.

Насамперед впровадження заходів з підвищення енергоефективності дозволить зберегти ресурси нашої планети – за рахунок зменшення вуглецевого сліду, підвищити енергоефективність гідротехнічної інфраструктури водного сектору та досягти економії енергоресурсів та бюджетних коштів. Крім того, водники матимуть змогу працювати із новим сучасним обладнанням та у комфортніших умовах праці.

Перші 4 енергосервісні договори на насосних станціях Херсонщини Держводагентством було укладено ще на початку 2018 року. Була проведена заміна старого обладнання, яке витрачало дуже багато енергії, на нове та сучасне.

І у 2019 році ми вже мали конкретні  результати: завдяки роботі нового обладнання (ще частково у тестовому режимі) за  2019 рік  зекономлено близько
1,2 млн кіловат·годин електроенергії (17% від обсягу спожитої) на суму близько
3,2 млн гривень.

Торік Держводагентство продовжило активне впровадження ЕСКО-механізму для отримання економії електроенергії на водогосподарських об’єктах –  укладено ще 26 енергосервісних контрактів на насосних станціях у басейнах Нижнього Дніпра, Приазов’я, Сіверського Дінця тощо. Вже розпочались підготовчі роботи з реалізації цих контрактів.

Сподіваємось, що у  2021 році ми побачимо роботу нового обладнання та отримаємо позитивні зміни і реальну економію електроенергії на цих об’єктах. Запланована економія складає близько 20%.

Розуміючи перспективність та вигідність заходів з економії енергетичних ресурсів у водній сфері, у 2020 році Держводагентство активно продовжує цю роботу.

У 2020 році для підвищення енергоефективності наших систем та оновлення обладнання насосних станцій нами запропоновано ще 103 насосні станції для впровадження енергосервісу.

Із докладним переліком та базовими рівнями споживання електричної енергії для цих об’єктів можна ознайомитися на сайті Держводагентства за посиланням: https://cutt.ly/byqRbKK.

Вже розпочались електронні закупівлі в системі PROZORRO та оголошено 80 тендерних пропозицій для закупівлі енергосервісу. Тож запрошуємо інвесторів! Долучайтеся!

На сьогодні є впевненість, що у майбутньому енергоефективність водної сфери тільки зростатиме, а заощаджені кошти матимемо змогу використати на інші важливі питання водного менеджменту.