Відбулося засідання Міжвідомчої робочої групи з питань інтегрованого управління кордонами

«Раніше громадяни, перетинаючи кордон, повинні були приходити дві окремі перевірки: у прикордонника та митника. Новації забезпечують принцип «єдиного вікна». Бази прикордонників і митників об’єднані. Це зручно, швидко, комфортно», – зауважив Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба.

Учасники наради обговорили шляхи удосконалення роботи пунктів пропуску, питання протидії правопорушенням на державному кордоні з використанням малих літальних апаратів, проблемні аспекти та шляхи їх вирішення.

«Основна мета технології досягнута», – продовжував Володимир  Нікіфоренко, – «Вдалося спростити порядок оформлення та створити комфортні умови перетинання кордону для подорожуючих. Завдяки автоматичному обміну інформацією між прикордонниками і митниками у багатьох пунктах пропуску змінено черговість оформлення на виїзд з України (спочатку прикордонники, потім митники). Це прискорило процедуру оформлення пасажирів, особливо на автобусних напрямках. Немає потреби двічі вносити до бази дані на кожного пасажира автобуса».

За результатами обговорення, міжвідомча робоча група ухвалила план дій на 2020 рік.

У засіданні взяли участь Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба, Перший заступник Голови Державної прикордонної служби України Володимир  Нікіфоренко, начальник Чернігівського прикордонного загону Олександр Чорний, перший заступник Командувача Повітряних Сил Збройних Сил України В’ячеслав Шамко, перший заступник Голови Національної поліції України – начальник кримінальної поліції Євген Коваль та інші представники міністерств і відомств. Також на засіданні були присутні представники Консультативної Місії ЄС EUAM, Представництва ЄС в Україні, Міжнародного центру розвитку міграційної політики та Європейської агенції прикордонної та берегової охорони Frontex.