Повернення Україні катерів ВМС не пов’язано з рішенням Міжнародного морського трибунала – Пєсков

Повернення Росією Україні захоплених в листопаді 2018 року військових катерів “Нікополь” і “Бердянськ”, а також буксира “Яни Капу” ніяк не пов’язане з рішенням Міжнародного трібунала.
Про це 18 листопада заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, передає ТАСС.
Пєсков стверджує, що між поверненням кораблів і рішенням Морського трибуналу “нет и не может быть связи”.
Він додав, що на українських кораблях в Керченській протоці “было совершено нарушение государственной границы РФ”. За його словами, цим займаються прикордонники і ФСБ.
Раніше голова комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький заявив:
“Передача військових кораблів Україні, затриманих близько року тому в акваторії Керченської протоки, — виключно жест доброї волі, без будь-якого політичного підґрунтя. Це стало можливо після закінчення всіх слідчих дій у відповідному кримінальному процесі, і їх перебування в Росії в якості речових доказів вже не потрібне”, — сказав він.
Він також зауважив, що повернення суден — це “свого роду демонстрація прагнення до нормалізації російсько-українських відносин”. “Сподіваюся, що цей сигнал буде правильно сприйнятий в Києві. І подібні провокації, на які відчайдушно йшов колишній президент Порошенко, залишаться в минулому”, — додав парламентарій.
Слуцький при цьому підкреслив, що “кораблям під українським прапором не варто надалі порушувати норми судноплавства в російських територіальних водах всупереч нормам міжнародного права і законодавства РФ”. “Російські прикордонники й надалі будуть припиняти подібні інциденти, в цьому не повинно бути ні у кого сумнівів”, — заявив він.