Суд в Одесі заарештував річкові судна, задіяні в “схемі Курченко” з вивезенням нафтопродуктів

2017-02-08 12:48:14

Накладено арешт на 4 річкових судна на території Ренійського морського торгового порту



Приморський районний суд Одеси прийняв рішення про арешт чотирьох річкових суден на території Ренійського морського торгового порту, які повинні були використовуватися в злочинній схемі бізнесмена Сергія Курченко для вивезення нафтопродуктів за кордон, повідомляє прес-служба прокуратури Одеської області.
"За клопотанням прокуратури Приморського районного суду наклав арешт на 4 річкових судна на території Ренійського морського торгового порту, які за злочинною схемою повинні були використовуватися для вивезення нафтопродуктів за кордон. Фактично зазначені плавзасоби не завантажувалися, а їх візит на причал здійснювався для конспірації незаконної діяльності" , – йдеться в повідомленні облпрокуратури.
В даний час співробітники прокуратури, Управління Служби безпеки в Одеській області і поліція вживають заходів з передачі арештованого майна на відповідальне зберігання державним органам. На зазначених плавзасобах тривають обшуки.
Як повідомлялося, С.Курченко фігурує в кримінальному провадженні як керівник злочинної організації, яка впродовж 2010 – початку 2014 рр. зробила тяжкі та особливо тяжкі злочини у сфері господарських операцій зі зрідженим газом. Зокрема, в зазначений період С.Курченко організував вчинення очолюваним ним ОПГ незаконного заволодіння видобутого ПАТ "Укргазвидобування", ПАТ "Укрнафта" і належить державі скрапленого газу на загальну суму 2,2 млрд грн шляхом його протиправного придбання на спеціалізованих аукціонах за цінами значно нижчими ринкових, нібито для потреб населення. У той же час, фактично скраплений газ членами злочинного угруповання в подальшому реалізовувався підконтрольними С.Курченко суб’єктами за ринковими цінами на території України.
З березня 2014 року С. Курченко знаходиться в міжнародному розшуку.
2 лютого стало відомо, що прокуратура Одеської області спільно з поліцією і СБУ в рамках розслідування "справи Курченко" встановила факт використання Одеського нафтопереробного заводу (ОНПЗ) для ухилення від податків в особливо великих розмірах: на ОНПЗ було поставлено для переробки нібито з метою подальшого реекспорту 800 тис. тонн нафтопродуктів. Однак фактично нафтопродукти не реекспортувати, а залишалися в Україні. В результаті з 2012 по 2014 рр. державі було завдано збитків в сумі 1,2 млрд грн.
Реалізувати цю схему С.Курченко допомагали співробітники митниці, податкових органів та приватні підприємці. Оголошено про підозру у сприянні дії з ухилення від сплати податків, підробці документів трьом державним інспекторам Одеської митниці і двом представникам приватних компаній.
за матеріалами Інтерфакс-Україна