Промова Голови Адміністрації судноплавства України Євгенія Ігнатенка на Українському морському форумі

Пані та панове!

Для мене велика честь зустрітися з представниками глобальних морських інституцій та держав на Українському морському форумі. Для нас важливо представляти морську галузь та інтереси моряків України тут, в Лондоні. Так ми відчуваємо підтримку партнерів на вирішальному етапі української історії. В умовах повномасштабної агресії росії проти України ваша підтримка наших фахівців – це внесок у світову безпеку мореплавства.

Наша країна володіє потужним виробництвом зернових культур. Від українського експорту продовольства залежить життя 400 мільйонів людей у всьому світі. Особливо в Африці. Утім, використання такого потенціалу на повну наразі неможливе. росія постійно здійснює обстріли портової інфраструктури України. росія руйнує наші маршрути морської торгівлі. Тому я хочу, щоб моя промова запам’яталася вам ключовими словами: безпека, підтримка  та справедливість.

БЕЗПЕКА. Україна постійно протистоїть продовольчому шантажу росії. Діяла Чорноморська зернова ініціатива. росія самовільно вийшла з неї і продовжила терор українських торговельних потужностей. Наразі ми маємо власний зерновий коридор. За обсягами він перевершує попередні домовленості. У квітні 2024 року ми досягли рекордних обсягів експорту товарів — 13,1 млн тонн. Він перевищив довоєнний рівень. За 10 місяців роботи коридору: по ньому пройшло понад 1737 суден; перевезено понад 33 млн тонн агропродукції – більше, ніж за рік роботи «зернової угоди». Ціна таких зусиль українців – щоденний ризик втратити життя, працюючи для продовольчої безпеки світової спільноти. Очевидно, що ситуація не змінюється. Загроза продовольчої кризи у світі залишається. Після сьогоднішньої зустрічі я сподіваюся покинути цю залу, отримавши запевнення у стабільній підтримці України та українських моряків. Ми повинні засуджувати терористичні дії росії практичними рішеннями: санкціями, обмеженнями на транспортування нафти, покаранням воєнних злочинців. Лише так ми можемо відновити безпеку в Чорному та Азовському морях.

ПІДТРИМКА. На жаль, внаслідок війни росії багато наших моряків втратили роботу. У 2021 році вони становили 4% від усіх працюючих моряків у світі. З цієї причини страждає економіка України. Моряки є джерелом надходження валюти в нашу державу, що є запорукою відбудови та стійкості. Хочу підкреслити, що деякі з них змінили морську форму на військову і стали на захист України. Тому наші фахівці як ніколи потребують допомоги у працевлаштуванні та підтримки при виконанні обов’язків. Тож іншим пріоритетом ми вбачаємо поглиблення співпраці в секторі морської освіти. Україна відкрита до реалізації проєктів для покращення системи підготовки фахівців. Для цього необхідні значні інвестиції. Кваліфіковані українські моряки – це стратегія “win-win” для всіх. Тільки так морські ресурси та потенціал морських держав будуть використовуватися ефективно та екологічно.

СПРАВЕДЛИВІСТЬ. Цьогоріч у 14-те відзначається  День моряка. Його тема – розвиток морської галузі як безпечного місця роботи. Українські спеціалісти роблять свій внесок у розвиток судноплавства кожного дня з усіх точок нашої планети. Водночас російські моряки порушують основний принцип ІМО під назвою “Безпека понад усе”: російський флот регулярно обстрілює українські порти та цивільні об’єкти. Щонайменше 215 було пошкоджено та знищено після припинення дії зернової угоди; росіяни вкрали понад 1700 тонн української сільськогосподарської продукції. Частину незаконно вивезли морем з тимчасово окупованих територій України; російські моряки продовжують вільно працювати в багатьох країнах. Тож росія надалі має матеріальний ресурс тероризувати Україну. Кожен долар чи євро, отриманий за свої морські послуги, вона використовує на дрони, балістичні ракети та снаряди, якими щодня вбиває українців. Ми закликаємо бути чесними перед собою. Російським морякам не може бути місця на флоті цивілізованих держав. Наймайте на флот українських професіоналів, не давайте такої можливості російським представникам.

Я щиро вірю, що Україна майбутнього — це морська розвинена економіка. Країна, відбудова якої стане новітнім етапом еволюції морської галузі світу. Місце, де кожен моряк може здобути кваліфікацію та нести свій професіоналізм на всі континенти.  Україна дає нам шанс довести єдність світу довкола миру та процвітання. Це ж можливо здійснити завдяки міжнародній підтримці України. Тільки так ви можете реальними діями захистити світ та дати шанс світлу, а не темряві. Дякую за увагу. Слава Україні!

 

повідомляє Морська Адміністрація