Держфонд внутрішніх водних шляхів допоможе забезпечити фінансування розвитку галузі – Кубраков

Парламент прийняв законопроєкт № 5090, який створює важливі базові умови для розвитку річкової інфраструктури та дорожніх концесійних проєктів.

Очікування та плани в зв’язку з цим прокоментував Міністр Інфраструктури України, Олександр Кубраков.

“Впевнено просуваємось на шляху до відродження судноплавства на найбільших українських річках. Основним інструментом для досягнення цих цілей стане новостворений Державний фонд внутрішніх водних шляхів.

Ми обрали саме цей шлях, спираючись на успішний досвід функціонування Дорожнього фонду. Багаторічне ігнорування потреби саме річкової інфраструктури та судноплавства вимагає від держави системного підходу, а також довгострокового планування.

Саме тому вже цього року стартувало «Велике будівництво» на річках. Наразі вже розпочалися капітальні ремонти на судноплавних шлюзах Дніпра. На завершальній стадії роботи з модернізації пункту управління Київського шлюзу. Надалі ми плануємо провести капітальний ремонт на решті 5 дніпровських шлюзів.

Також на стадії попереднього техніко-економічного обґрунтування проєкти з побудови другої гілки Каховського та реконструкції трикамерної гілки Запорізького судноплавних шлюзів.

На часі також і адміністративні зміни — на базі ДП «Укрводшлях» буде створено єдине підприємство для обслуговування та розвитку річкової інфраструктури, яке здійснюватиме зокрема й лоцманське проведення та навігаційне забезпечення.
Держфонд внутрішніх водних шляхів допоможе не просто забезпечити фінансування розвитку галузі та оновлення інфраструктури, але й сформувати новий ринок, залучити приватні інвестиції та створити додаткові кваліфіковані робочі місця.” – повідомив він у соцмережі.