Концесійні конкурси в морських портах України будуть проводити у 2023 році – Гайдуцький

Про це повідомив Голова наглядової ради ДП «АМПУ» Андрій Гайдуцький відповідаючи на питання про те, які наступні порти — кандидати на концесію?

Про це повідомило видання “Порти України”.

— До корпоратизації АМПУ ключову роль в концесіях гратиме Мінінфраструктури, а наша роль — це допомагати і за можливості прискорювати. Держстивідор «Южний» дійсно не має сенсу відправляти на концесію чи приватизацію — держава в нього вклала багато грошей, логічно на ньому тепер заробляти. Якщо окреме майно буде потребувати доінвестування, то ДП «МТП «Южний» може самостійно, за погодженням з органом управління, здати його в концесію чи оренду. Це передбачено відповідним законом.

Щодо інших портів – стратегія лишається без змін. Дев’ять портів, або їхні частини, планується віддати в концесію, а три — на приватизацію. Це Білгород-Дністровський, Скадовськ та «Усть-Дунайськ». Процес приватизації відбувається повільно, в тому числі через те, що там роками було відсутнє корпоративне управління: збитковий стан, відсутні належним чином оформлені документи, питання щодо відведення землі тощо. Якщо виставити ці порти як є, інвестор просто не зможе взяти це майно у власність і управління. Тому і АМПУ, і ФДМУ, і державні стивідори поновлюють потрібні документи. Я знаю, що є бажаючі придбати ці порти. Як мені відомо, приватизаційні конкурси щодо трьох портів планується провести у другому і третьому кварталі 2022 року.

Стосовно об’єктів концесій: підготовка ведеться у порту Чорноморськ — причал №1-6 та залізнично-паромний комплекс. Конкурси по них плануються на 2023 рік. В Ізмаїлі конкурс також запланований на початку 2023 року, на пасажирський термінал в Одесі — у першому кварталі 2023 року.

Трохи все затягується по Бердянську, де конкурс напевно відбудеться наприкінці 2023 року, консультантом там виступає французька компанія. Щодо Маріуполя, то я не володію інформацією, можливо йдуть розмови між Мінінфраструктури, потенційними консультантами та ЄБРР. В Чорноморську, наприклад, банк бере активну участь в підготовці концесійних проектів.