Непрозорі схеми в сфері дипломування моряків існують не завдяки нам, а тому, що нам поки не вдалось їх викорінити – Васьков

Профільний заступник Міністра Інфраструктури Юрій Васьков прокоментував виданню BIHUS info стан справ в галузі дипломування та сертифікації моряків.

Про електронний кабінет

Електронний кабінет моряка знаходиться під контролем державної організації. За інформацією цієї організації доступ до цього реєстру сторонніх осіб неможливий. Мені не відомі випадки, коли після реєстрації моряка хтось виходить з пропозиціями на основі завантажених даних. Мені відомі випадки, коли моряк шукає посередника.

Я чув про скарги моряків, щодо невідомих термінів верифікації документів, які вони завантажують в мобільний додаток. У кожного моряка є два шляхи подачі документів: самостійно через додаток, або подати документи до державного підприємства і працівник за нього внесе всі данні.

Інформація про те, що другий варіант  – особисто занести документи – не працює, я перевіряв. Це не так. Цю інформацію я особисто перевіряв. Верифікація будь яким шляхом займає два тижні. Ми звіряли всі звернення по прізвищах. В цьому напрямку ми працюємо, терміни веріфікації мають бути найшвидшими. На жаль, стан підготовки документів теж впливає, є випадки, кили були завантажені документи, які не відповідають дійсності.

Про строки веріфікації документів поданих на паперових носіях

Коли у нас вилучили старий реєстр, але ще не повернули його на державні ресурси, було прийнято рішення тимчасово працювати в паперовому вигляді. І кількасот документів було видано. Зараз є завдання внести ці документи на поперових ресурсах в електронний реєстр. І ми вважаємо протягом двох тижнів ми це зробимо.

Про CES-тест 6.0.

Я в інтернеті бачив оголошення з пропозицією підготувати та здати CES-тест 6.0. замість моряка. Я не розумію ,як це можливо, але така інформація існує. Цей тест викладений лише англійською мовою, і перекласти його неможливо. Власник тесту відмовився оприлюднити питання тесту з відповідями. Ми сподіваємось, що як тільки буде зроблено новий продукт, який буде містити модуль з тестуванням, ми цю проблему вирішемо. Вважаємо що це можливо зробити за термін в чотири місяці.

Ми точно робимо кроки для подолання корупції в сфері дипломування моряків. Точно ми покращили прозорість. Розуміємо, що робити далі в цьому напрямку. Ми вважаємо що з розробкою нового продукту нам це вдасться зробити.

Якщо зараз існують непрозорі схеми, це точно не завдяки нам, а тому що це не вдалось нам викорінити.