У 2022 році ми можемо отримати концесійні угоди по об’єктам ДП «МТП «Чорноморськ», – Юрій Васьков

На сьогоднішній день за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) триває процес підготовки до передачі у концесію трьох об’єктів ДП «МТП «Чорноморськ»: перший об’єкт – це перший вантажний район, другий об’єкт – це контейнерний термінал і третій об’єкт – це спеціалізований поромний комплекс.

Про це заявив заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков під час офіційного візиту на державне підприємство «МТП «Чорноморськ» для представлення нового керівника держстивідора.

За його словами, ця робота на 80% фінансується європейським банком і на 20% – Адміністрацією морських портів.

– Ми розраховуємо, що протягом півроку консультанти підготують техніко-економічне обґрунтування, далі воно пройде відповідне обговорення, а наступним кроком будуть конкурси, –  каже Юрій Васьков. – Теоретично, у 2022 році ми вже можемо отримати концесійні угоди по цим трьом об’єктам, що, безумовно є цивілізованим шляхом розвитку державно-приватного партнерства. Яскравим прикладом успішного партнерства є порти «Ольвія» та Херсон, де концесіонерам передано 100% колективу та усі активи, які були передбачені угодою. Тож, можна сказати, що цивілізоване державно-приватне партнерство там вже настало і тепер ми впевнено можемо сказати, що така модель може бути і в Чорноморському порту.

В той же час, заступник міністра відзначив, що концесія – це не єдина форма співпраці, яку міністерство розглядає та підтримує. На сьогоднішній день на території порту багато операторів працюють на умовах оренди і ще більше 10 об’єктів погоджені та передані ФДМУ для проведення конкурсів. При цьому, обов’язковою умовою для передачі кожного активу є створення гарантованої кількості робочих місць, що дозволить зняти колосальне навантаження із фонду заробітної плати держпідприємства.

Повідомляє Чорноморський морський порт