Британія розсекретила епізод зіткнення свого фрегата з субмариною Росії

Військові Британії оприлюднили запис реакції екіпажу британського фрегата під час зіткнення з російською субмариною у 2020 році.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на опублікований матеріал британського видання Navy Lookout.

Міністерство оборони Великої Британії підтвердило, що у 2020 році буксирований гідролокатор фрегата Королівського флоту «Northumberland» зіткнувся з підводним човном флоту Росії у північній частині Атлантичного океану.

Причому фрегат займався пошуком російських субмарин північніше берегів Шотландії.

У заяві, що підтверджує події, Міноборони заявило: «Наприкінці 2020 року російський підводний човен, що відстежувався Northumberland, увійшов у контакт з його гідролокатором, що буксирується. Королівський флот регулярно відстежує іноземні кораблі та підводні човни, щоб забезпечити захист Сполученого Королівства».

За повідомленнями, обидва судна були пошкоджені в результаті інциденту, який, мабуть, є першим у своєму роді, принаймні про який відомо, з моменту закінчення холодної війни.

Зіткнення 2020 року було вперше розкрито військовими Британії в епізоді передачі “Life At Sea”.

Передача пропонує рідкісний закулісний погляд на повсякденні операції реального військового корабля Королівського флоту.

На телевізійних кадрах зафіксований момент, коли екіпаж на борту «Northumberland» б’є на сполох, коли човен Росії врізається в його буксирований гідролокатор.

Вважається, що це перший випадок, коли подібний інцидент був задокументований та оприлюднений. Однак це могло б стосуватися лише інцидентів після розпаду Радянського Союзу. Відомо, що британські та радянські військово-морські кораблі, у тому числі підводні човни, стикалися один з одним під час холодної війни.