Військ РФ біля кордону з Україною недостатньо, щоб розпочати повномасштабне вторгнення — Данілов

За даними секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данілова, російських військ біля кордону з Україною недостатньо, щоб розпочати повномасштабне вторгнення.

Про це він сказав в інтерв’ю виданню “Настоящее время”.

“Великого скупчення російських військ ми не спостерігаємо. Є певні переміщення військ, але для нас це не критично. Для повномасштабного вторгнення потрібно, щоб їх було як мінімум у три, чотири, п’ять разів — набагато більше, ніж є на сьогодні”, — сказав Данілов.

За його словами, Україна живе із загрозою вторгнення вже 7 років.

“Для нас не новина, що російські війська перебувають на території Донецької і Луганської областей. Саме вони ведуть війну проти нашої країни. Якби їх не було, то питання Донецької і Луганської областей було би давно закрите”, — додав Данілов.

Щодо ділянок, де є найбільша загроза вторгнення, то, за словами секретаря РНБО, такі ділянки є в районі Маріуполя, а також в районі Донецької та Луганської областей.

За словами Данілова, зараз питання можливого вторгнення військ РФ піднялося на дуже високий рівень.

“Дуже багато країн взяли на себе зобов’язання у випадку, якщо Російська Федерація здійснить вторгнення, дати адекватну відповідь. Ми би дуже хотіли, щоб відповідь була заздалегідь, щоб не було вже по факту, як це було у питанні Криму”, — сказав посадовець.

Відповідаючи на запитання журналістки “Настоящего времени”, Данілов сказав, що Україна має “досить зброї, щоб зустріти ворога”.

“Інша справа, що, якщо буде широкомасштабне вторгнення, якщо буде задіяна авіація, якщо будуть задіяні інші інструменти впливу, це для нас буде певним викликом. Але я впевнений, що ми будемо захищати свою країну, це наша земля, і ми звідси нікуди забиратися не плануємо”, — сказав Данілов.

За його словами, склад Збройних Сил України — 261 тисяча військових. Також ще є сектор безпеки і оборони — близько мільйона людей.

“Але у нас також є громадянське суспільство, яке так само встане на захист нашої країни. І їх мільйони”, — сказав Данілов.

За його словами, Україна отримує допомогу від США та інших держав. У разі загострення її буде потрібно більше, розповів він. І всі партнери пообіцяли, що одразу її нададуть, сказав Данілов.