Дунайська стратегія, Угоди з ЄІБ, спільні проекти заради сталого розвитку – підсумки міжнародного співробітництва Мінрегіону в 2021 році

У 2021 році Україна почала головувати у Стратегії ЄС для Дунайського регіону, а Парламент ратифікував Фінансову угоду «Програма з відновлення України» між Україною та Європейським інвестиційним банком, яка спрямовується на відновлення інфраструктури регіонів на Сході держави.

Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій України з питань європейської інтеграції Ігор Корховий.

«Нещодавно відбулася презентація програми головування України в Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Наша держава головуватиме у цій Стратегії найближчий рік і відповідатиме за визначення пріоритетних напрямів співпраці. Упевнений, це допоможе вийти Україні на новий рівень партнерства з країнами Дунайського регіону та європейськими інституціями. Водночас цьогоріч Парламент ратифікував Фінансову угоду «Програма з відновлення України» між Україною та Європейським інвестиційним банком. Це надважливий проект, спрямований на відновлення інфраструктури регіонів на Сході держави, а також областей, де мешкає значна кількість внутрішньо переміщених осіб. 340 млн євро будуть направлені на будівництво, модернізацію закладів охорони здоров’я, освіти, культури, спорту тощо», — повідомив Ігор Корховий.

Також, цьогоріч Верховна Рада ратифікувала надважливу фінансову Угоду з Європейським інвестиційним банком, за якою наша держава отримала доступ до кредитних коштів у розмірі 300 млн євро на реалізацію проекту «Енергоефективність громадських будівель в Україні». Програма розширить можливості органів місцевого самоврядування з проведення комплексної термомодернізації. Це допоможе покращити якість послуг та скоротити енергоспоживання у близько тисячі громадських будівель, зокрема, дитячих садках, лікарнях та школах.

Водночас, завдяки підтримці Федеративної Республіки Німеччина, наразі реалізуються низка проектів з енергоефективності: «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ S2I в Україні», «Енергоефективний район міста Львова», «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні». У рамках реалізації проекту «Енергоефективність у громадах» підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України, німецьким державним банком «Кредитна установа для відбудови» (KfW), а також Житомирською та Запорізькою міськими радами. Документ передбачає фінансування заходів з покращення енергоефективності у громадських будівлях в сумі 25,5 млн євро у формі кредиту та 1 млн євро у формі гранту. Завдяки програмі буде проведено комплексну термомодернізацію у 80 школах та дитячих садках у Житомирі та Запоріжжі.

Додатково до кінця 2021 року планується до підписання кредитна угода з KfW щодо модернізації систем питного водопостачання м. Чернівці (фаза 2). Результатом стане – забезпечення якісною питною водою для 270 тисяч людей.

Також розпочато спільну роботу з Європейським інвестиційним банком щодо фінансової угоди на 300 млн євро на програму трансформації вугільних регіонів.

«У рамках співробітництва з данською стороною реалізується програма Danida Business Finance. Йдеться про виділення коштів на модернізацію централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення. Для участі у програмі відібрано 13 проектів. Загальна вартість — понад один млрд гривень. Ми вдячні нашим партнерам за надважливу підтримку», зазначив Ігор Корховий.

Зауважимо, Мінрегіон продовжує співпрацю зі Світовим банком у межах Другого проекту розвитку міської інфраструктури щодо модернізації сектору водопостачання та водовідведення. Фінансування передбачається коштом позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку, який є основною кредитною установою Світового банку.

Наразі також реалізується спільний проект Уряду Швеції та Програми розвитку ООН «Посилене партнерство для сталого розвитку». Його мета — навчити українські місцеві органи влади залучати місцевий бізнес, громадські організації, їхні ресурси для спільного розроблення і впровадження проектів розвитку. Донором проекту є Уряд Королівства Швеція через Шведське агентство з міжнародного розвитку та співробітництва (Sida). Виконує проект Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН), а бенефіціаром виступає Мінрегіон.

Нагадаємо, у 2021 році в Україні стартувала реалізація Проекту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» — «ГОВЕРЛА». Це п’ятирічна програма, яка впроваджується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), що сприяє підтримці процесу децентралізації. Наразі між проектом «ГОВЕРЛА», Львівською, Полтавською, Волинською облдержадміністраціями та громадами-партнерами підписано відповідні Угоди. Органи місцевого самоврядування матимуть можливість отримати фінансову підтримку для реалізації актуальних проектів.

Міністерство також продовжує працювати над місцевим та регіональним розвитком спільно з проектом U-lead. Зокрема, у межах співпраці планується підвищити інституційну спроможність територіальних громад співпрацювати з міжнародними фінансовими організаціями.

Водночас Мінрегіон активно запроваджує політику гендерної рівності у сфери регіонального розвитку та місцевого самоврядування. Так, за підтримки проекту ООН Жінки розроблено та затверджено Стратегію гендерної рівності Мінрегіону на 2021-2023 роки, а також План заходів з її реалізації на 2022-2023 роки.

Крім того, спільно з Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики Катериною Левченко 20 жовтня 2021 року Міністерством організовано та проведено онлайн-конференцію «Регіони в центрі гендерної політики», до якої приєдналось більше 200 представників регіонів та громад для обговорення актуальних питань дотримання прав і свобод жінок та чоловіків на місцях.