Вербувальникам моряків зі Скадовська призначено заставу у 750 тисяч гривень

Тримання під вартою із заставою у 750 тис грн – двом жителям Скадовська, які вербували моряков з метою їх експлуатації за кордоном, обрано запобіжний захід.

Про це повідомила пресс-лужба Миколаївської обласної прокуратури.

Слідчим суддею Центрального районного суду міста Миколаєва розглянуто клопотання слідчого, погоджені з процесуальним керівником обласної прокуратури, та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави двом жителям м. Скадовськ, які підозрюються у торгівлі людьми (ч.2 ст.149 КК України).

Суд встановив розмір застави для кожного – 750 тис грн.

Нагадаємо, за даними слідства, двоє жителів м. Скадовськ, 45-ти та 57-ми років, починаючи з 2017 року, разом зі спільниками підшукували моряків, які перебували у скрутному матеріальному становищі. Надалі, підшуканим морякам виготовляли необхідні документи та доставляли їх до Туреччини та Італії, звідки вони вже у якості членів екіпажів морських суден переправляли нелегальних мігрантів до країн Європейського Союзу. Частина з таких завербованих громадян України у подальшому були затримані правоохоронними органами Італії та після відбутого покарання повернулися до України.
За незаконні морські перевезення мігрантів фігуранти обіцяли стабільний заробіток у 4000 доларів США.

Зловмисники обирали зазвичай тих, хто мав певні проблеми з документами на право керування плавзасобами і не міг влаштуватися за фахом самостійно. Бралися залагодити це.

Після того, як завербованих переправляли через державний кордон України в одну із сусідніх країн, їх працевлаштовували в якості капітанів та членів екіпажу суден. Та ці судна «спеціалізувалися» на переправленні нелегальних мігрантів з країн Середньої Азії до ЄС.

Тож замість обіцяних високих заробітків частина «трудових мігрантів» отримали великі терміни ув’язнення. Адже в країнах Євросоюзу за скоєння такого злочину передбачено покарання до 20 років позбавлення волі.