(ВІДЕО) Державне бюро розслідувань вважає будівництво “Кентаврів” на Кузні на Рибальському найбільш кричущими кримінальними злочинами – Сухачов

Про це розповів виконувач обов’язків Директора ДБР Олексій Сухачов в інтерв’ю програми «Право на право» телеканалу «Дом».

«Практично вчора ми проводили координаційну нараду з керівництвом слідчого управління, для себе визначили строки закінчення досудового розслідування – 1 листопада 2021 року. Далі відбуватиметься ознайомлення всіх сторін з матеріалами кримінального провадження й справа буде направлена до суду», – зауважив він.

За його словами, найбільш кричущими кримінальними злочинами нині Державне бюро розслідувань вважає будівництво бойових десантно-штурмових кораблів на Кузні на Рибальському, купівлю медичних автомобілів марки «Богдан» та закупку снайперських систем.

«Була змова чиновників Міністерства оборони України та виконавців контрактів. У розпорядженні слідства є фактичні дані, які стали основою підозр, що були висунуті колишнім топчиновникам Міноборони та чинному керівнику одного із підприємств», – зазначив Олексій Сухачов.

Розповідаючи про справу щодо «Кузні на Рибальському», він зауважив, що для керівництва ДБР, для керівництва Головного слідчого управління вона стала певним викликом.

Будівництво кораблів планувалось ще з 2015 року, проєкт ініціативно, за свої кошти розробило Миколаївське державне конструкторське бюро.

«Але через небажання або, можливо, з причин відстоювання інтересів інших осіб і проєкт, і державний контракт виконувало ПАТ «Завод «Кузня на Рибальському», – розповів він.

На сьогодні Міноборони не може провести повноцінні випробування кораблів, оскільки їх технічні показники не відповідають тим вимогам, які заклало Міністерство. При спробі провести випробування одного з них відбулось загоряння двигуна, швидкісні режими також не витримуються, і це – за умови відсутності на кораблі навантаження – особового складу з озброєнням.

Виконувач обов’язків Директора ДБР зазначив, що ці кораблі не можуть бути прийняті на озброєння військово-морських сил. Це підтверджують і судові експертизи, які проводили науково-дослідні інститути Міністерства юстиції із залученням інженерів Миколаївського державного конструкторського бюро.

Нагадаємо, 16 серпня 2021 слідчі ДБР повідомили про підозру колишньому директору Департаменту Міністерства оборони України, який закупив неякісні антиснайперські системи на понад 8,7 млн гривень.

2 липня 2021 року слідчі ДБР повідомили про підозру колишнім посадовим особам Міністерства оборони України та ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» через постачання до Збройних Сил України військової техніки низької якості.

12 липня 2021 року Печерський суд обрав запобіжний захід всім чотирьом підозрюваним у справі щодо продажу для ЗСУ неякісної військової техніки.