(Оновлено) Урочистості з закладки корвету для ВМС України в Турції заплановані на вересень – Міноборони

UPD: Як повідомляє “Мілітарний” в Міністерстві оборони повідомили, що слова Генконсула України у Стамбулі були не правильно інтерпритовані.

У Туреччині урочистості приурочуються до формування кілю і тому порізка сталі та формування інших секцій вважається підготовчими роботами.

Турецьке суднобудування має свою традицію і при закладці кілю встановлюються спеціальні монети, які при здачі корабля передаються його командиру і згодом зберігаються в музеї.

Для українського корвету роботи розпочали у січні 2021 року та вже завершено формування декількох секцій.

Формування секції першого корпусу українського корвету

Урочистості за участі перших осіб обох держав, з нагоди закладки першого корпусу корвету для ВМС ЗС України, заплановані на вересень 2021 року.

Після того, як турецька сторона отримала аванс, було розпочато роботи та на сьогодні вони ведуться згідно з прописаним графіком.

Вже визначено всі технічні деталі, включно з майбутнім складом озброєння, яке доречі буде встановлюватися на підприємстві в Україні.

Як ми повідомляли ранішне, Генконсул в Стамбулі Олександр Гаман не підтвердив закладку першого корвету для ВМС ЗС України у Туреччині.

Підписана рамкова угода, ведуться підготовчі роботи для того щоб почати будівництво, – заявив він в ефірі телеканалу «ДОМ».

4 липня 2021 року на урочистостях приурочених Дню ВМС ЗС України президент України Володимир Зеленський озвучив інформацію про закладу першого корвету.

У своїй промові Володимир Зеленський навіть назвав терміни завершення робіт: “Перший корпус нашого сучасного корвета вже закладений в Туреччині і буде добудований на українській верфі до кінця 2023 року”.

В.Зеленський мав на увазі суднобудівний завод «Океан», який турецька сторона обрала в якості українського підрядника.

Контракт на будівництво двох корветів Міністерство оборони України уклало з турецькими компаніями в грудні 2020 року, проте багато технічних деталей залишаються не відомими, як наприклад Міноборони станом на лютий 2021 року не обрало озброєння для корвету ADA.

На фінансування проєкту будівництва кораблів у 2021 році вже передбачили 3,8 млрд.грн.

Нагадаємо, зараз на Суднобудівному заводі «Океан» триває виготовлення флагштоку заввишки 72 метри під прапор України, що планується встановити в Миколаєві до 30-ї річниці Незалежності Держави. Також колектив підриємства займається ремонтом сухого доку. Ступінь готовності якого становить 40 відсотків.