(ВІДЕО) Консорціумом промисловості Великобританії та ВМС ЗСУ підписали Меморандум про реалізацію проєктів морського партнерства

Сьогодні, 21 червня в Одесі на борту корабля Королівських Військово-Морських Сил Великої Британії HMS DEFENDER підписано Меморандум про реалізацію проєктів морського партнерства між консорціумом промисловості Сполученого Королівства та Військово-Морськими Силами ЗС України.

Про це повідомила Служба зв’язків з громадськістю Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Підписантами Меморандуму виступили заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк та Міністр із питань оборонних закупівель Великої Британії Джеремі Квін.

– Сьогодні був підписаний меморандум між Україною та Великою Британією щодо імплементації договору стосовно набуття спроможностей ВМС України на найближчі п’ять років, – розповів командувач ВМС ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

– Це відбулося в рамках домовленостей щодо кредитування України, які були підписані в минулому році. В меморандумі прописано які напрями нашої співпраці буде виконано в найближчий час, – додав він.

У найближчій перспективі українські ВМС очікують на передачу до свого складу двох кораблів типу “Сендаун”, які зараз перебувають в складі Королівських ВМС Великої Британії, після повної їх ревізії, ремонту, модернізації, додаткового оснащення та відповідної підготовки особового складу ВМС ЗС України.

Окрім того вісім ракетних катерів будуть побудовані згідно вимог українських ВМС, перші два з яких будуть побудовані безпосередньо у Великій Британії, а інші планується побудувати вже в Україні. Також сплановано допомогу Великої Британії у розбудові військово-морських баз на Азовському та Чорному морі.

Під час заходу також було проведено зустріч командувача Військово-Морських Сил ЗС України контр-адмірала Олексія Неїжпапи з Першим морським лордом Великої Британії адміралом Тоні Радакіном, в ході якої вони обговорили безпекову ситуацію в Азово-Чорноморському регіоні та питання поточної і подальшої співпраці.

– Присутність кораблів НАТО в Чорному морі додають стабільності і є сигналом, що Україна не самотня і що наші партнери, в тому числі Велика Британія, підтримують Україну, – наголосив командувач національних ВМС.

Братанське посольство в Україні повідомило, що Меморандум передбачає спільне проектування та будівництво військових кораблів в Україні та Британії, реконструкцію українських суднобудівних підприємств та будівництво двох баз ВМС України.

“Це наступний крок у розвитку двостороннього співробітництва між Україною та Сполученим Королівством задля зміцнення українського флоту, який стикається з постійною небезпекою у Чорному та Азовському морях.

Учасники церемонії також спостерігали за спільними навчаннями українських, британських та американських військових на борту корабля.
HMS DEFENDER прибув до Одеси минулої п’ятниці. Він став уже другим кораблем Королівського флоту, який відвідав Одесу протягом останніх кількох тижнів, після HMS TRENT.
Спільні морські проекти та регулярні візити військових кораблів є важливими прикладами тісних зв’язків між Британією та Україною, ознаками партнерства та дружби.” – йдеться у повідомленні.

Наразі невідомо, про які саме два суднобудівних підприємства йде мова.