(Оновлюється) Візит Державного секретаря США до України. Що відомо

Розпочалася зустріч Президента України Володимира Зеленського та Державного секретаря Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкена, який відвідує Україну.

«Для мене особисто й для України дуже приємно й це честь – приймати делегацію Сполучених Штатів Америки, нашого стратегічного партнера, на такому високому рівні. Це дуже важливо насамперед для українського народу, для нашої незалежності й суверенітету, який, починаючи з 2014 року, США підтримують, і ми вдячні вам за цю підтримку», – зазначив Володимир Зеленський, вітаючи Ентоні Блінкена у Києві.

Київ і Вашингтон обговорюють можливість укладення “дуже серйозної” безпекової угоди. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський за пісумками зустрічі з Держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

Так, зі слів Президента, підтримка Сполученими Штатами України, зокрема фінансова, продовжується, а також збільшується.

“Окремо ми проговорили про формат підтримки фундаментальний. Ми говорили про питання Альянсу, і питання ймовірної двосторонньої дуже серйозної угоди. Але це питання майбутнього — зараз дуже рано говорити про деталі”, — сказав Зеленський.

Також з його слів, ще одна “фундаментальна ідея” стосується безпеки в Чорноморському та Азовському регіонах. “Треба щоб всі сторони узгодили цю ідею, тоді ми все розкажемо суспільству”, — додав він. 

Також було обговорено питання Донбасу, Криму та російського проекту газопроводу “Північний потік-2”.

“У мене був дуже теплий прийом і хочу передати дуже теплі вітання від президента Байдена… Він попросив мене відвідати Україну найближчим часом для того, щоб ще раз підтвердити нашу сильну відданість вашому суверенітету, територіальній цілісності і незалежності, а також підтвердити наше партнерство, партнерство, як ви вже казали, яке розвивається протягом багатьох років. Ми підтримуємо вас проти агресії, ми також підтримуємо вас у покращені демократії, у розбудові інситуцій та боротьбі з корупцією, а також у просуванні реформ. І це дуже важливе питання”, – сказав Блінкен в оприлюдненому з зустрічі відео.

Блінкен підкреслив, що його особистий візит сьогодні до Києва підтверджує те, що “ми і надалі хочемо продовжувати тісну співпрацю”. Також він відзначив прогрес, якого здобула Україна з 2014 року, і те, що багато роботи ще попереду.

Почалася офіційна частина візиту Блінкена до Києва 6 травня з його зустрічі з народними депутатами України. Офіційно вона мала розпочатися приблизно о 9:20. Як стало відомо від учасників зустрічі, вона тривала близько години. На ній, за повідомленнями, була присутня і заступник Держсекретаря з політичних питань Вікторія Нуланд, добре знана в Україні.

Зокрема, на зустрічі, за даними її учасника, нардепа і п’ятого президента Петра Порошенка, обговорювалася “концентрація зусиль на проведенні і захисту реформ”, а сама зустрічі була “конструктивна і символічна”. З його слів, було приділено увагу реформі корпоративного управління, реформі щодо незалежності антикорупційної інфраструктури, питанню верховенства права.

Після цих перемовин Блінкен відправився на зустріч з головою МЗС Дмитром Кулебою. Офіційно вона мала розпочатися о 9:40.

За її підсумками Кулеба близько 10 години у Twitter написав, що “важливо, що мій колега та друг Ентоні Блінкен здійснює перший візит у цю частину Європи саме до України”.

“Зміцнення взаємодії України і США як демократичних союзників у Центральній Європі і Чорному морі — це внесок у безпеку та успіх наших держав і всього євроатлантичного простору”, – відзначив голова української дипломатії.