В Держекоінспекції розрахували майже 4,7 млн грн збитків довкіллю через порушення нерестової заборони

Майже 4,7 мільйона гривень збитків розраховано Держекоінспекцією протягом місяця за порушення нерестової заборони.

Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

«В цей період ДЕІ проведено 22 перевірки та викрито 52 випадки недотримання обмежень, встановлених під час нересту. У користувачів водних ресурсів вилучено майже 1 тонну риби. Також інспекторами затримано 8 транспортних засобів та конфісковано 67 заборонених знарядь лову (колючих, вибухових, з використанням електроструму тощо)», – зазначив Андрій Мальований.

Посадовець нагадав, що з 1 квітня, а в деяких областях з кінця березня, в Україні діє нерестова заборона на вилов водних біоресурсів.

«Саме в цей час починається період спарювання риб і вони стають особливо вразливими. Браконьєри використовують таку нагоду для масового вилову риби, що нерідко призводить до катастрофічного зменшення чисельності цілих видів», – зауважив Андрій Мальований.

Тому для захисту водних біоресурсів територіальні управління Держрибагентства встановлюють нерестову заборону. Так, дозволяється лише любительська риболовля з берега в межах населених пунктів та за межами нерестовищ. Натомість забороняється:

вилов з перевищенням добової норми – трьох кілограмів;

пересування човнів;

організація змагань з рибальства, підводне полювання;

проведення вибухових та гідротехнічних робіт, видобуток піщано-гравійної суміші, розчистка русел річок, днопоглиблення, берегоукріплення тощо.

«Наразі Держекоінспекція продовжує проводити посилений контроль за дотриманням нерестової заборони, проводячи природоохоронні рейди спільно з поліцією та представниками Держрибагентства», – додав Андрій Мальований.