51 рік тому було зроблено перший крок до створення Музею історії Іллічівського порту (порту «Чорноморськ»)

23 березня 1970 року начальник ІМТП Валентин Золотарьов підписав наказ № 218 «Про організацію музею історії Іллічівського морського порту». Тепер тут наочно представлена історія створення та розвитку ДП «МТП «Чорноморськ».

Ідея створити в порту власний музей належала начальнику ІМТП Валентину Івапновичу Золотарьову. За задумом, він повинен був мати велике значення і велику виховну роль як центр зосередження наочних матеріалів-експонатів з історії створення та розвитку виробничої діяльності в минулому і сьогоденні місто утворюючого підприємства, мав стати активним джерелом просвітницької роботи, помічником в узагальненні та розповсюдженні трудових традицій колективу порту. Основною метою створення музею було виховання молодих портовиків на трудових традиціях, любові і повазі до свого колективу, свого підприємства, своєї країни.

Першим завідувачем музею був Анатолій Павлович Замуруєв і саме він зібрав велику кількість унікальних експонатів про заснування, будівництво та розвиток Іллічівського порту. У зібраному матеріалі увічнено героїчну працю будівельників порту на Сухому Лимані – тих людей, які працювали на початковому етапі будівництва і розвитку підприємства і тих, хто прийшов їм на зміну.

Славний почин Анатолія Замуруєва продовжив інспектор, пізніше методист навчально-курсового комбінату ІМТП Г.В. Кузвесов.

1 липня 1985 року відбулося урочисте відкриття музею після реконструкції і оформлення нової експозиції. Музей будували і оформляли силами портовиків.

На початку 90-х років, у важкі для порту часи, музей був закритий (протягом 5-ти років). Лише у 1996 році зусиллями начальника порту Станіслава Кириловича Стребка, музей отримав друге дихання. Очолила його тоді Єлизавета Йосипівна Міхєєва. 16 років свого життя вона присвятила подальшому розвитку Музею історії порту. Нині музей очолює Інна Василькова.

Повідомляє Чорноморський морський порт