«Одеський Припортовий Завод» побив рекорд експорту за останні 5 років

Вперше за останні 5 років публічне акціонерне товариство «Одеський припортовий завод» відвантажило на експорт рекордну кількість хімічної продукції, зокрема, аміаку: в травні 2020 року – 273 тис. тонн, з початку року – 1 млн. 213 тис. тонн.

Що стосується карбаміду, то в червні 2020 року на зовнішній ринок відвантажено 99,3 тис. тонн, з початку року – 402,4 тис. тонн.  За останні декілька років – це найбільший обсяг перевалки продукції.

Нагадаємо, що на початку травня 2020 року АТ «ОПЗ» відновив співпрацю з українськими підприємствами щодо прийому аміаку залізничним транспортом, його зберігання та відвантаження на експорт. В червні 2020 року буде відвантажено 20 тис. тонн продукції, що принесе для АТ «ОПЗ» 10,5 млн. грн. додаткового доходу.

–  Також ми продовжуємо впроваджувати нові заходи, котрі дозволяють заощадити кошти. Зокрема, створення конкурентного середовища та прозорої тендерної процедури в системі закупівель зберегло тенденцію збільшення кількості учасників торгів: в червні 2020 року цей показник склав 3,51 проти 2,9 у травні. Завдяки цьому за першу половину червня вдалося заощадити 5,4 млн. грн., – розповів в.о. Голови Правління – директора АТ «ОПЗ» Микола Синиця.

АТ «ОПЗ» продовжує працювати за договором на переробку давальницької сировини з ТОВ «Агро Газ Трейдінг». У зв’язку з обмеженнями, які діяли в Україні з введенням карантину, у березні 2020 року керівництву підприємства не вдалося провести новий відбір постачальника давальницької сировини. Єдиним можливим варіантом забезпечення безперебійної роботи АТ «ОПЗ» стало продовження діючого договору з «Агро Газ Трейдінг».

Як зазначає керівник підприємства Микола Синиця, шляхом переговорів вдалося збільшити тарифи на переробку давальницької сировини, а саме: виробництва аміаку – на 2 дол. США за 1 тонну та виробництва карбаміду – на 3 дол. США за 1 тонну. Економічний ефект від введення нових тарифів за квітень-травень 2020 року для АТ «ОПЗ» склав 500 тис. дол. США.

Наразі публічне акціонерне товариство «Одеський припортовий завод» готується до проведення нового відбору постачальника давальницької сировини. Широке обговорення проєкту конкурсної документації з потенційними учасниками дозволило менеджменту підприємства, з урахуванням усіх зауважень та побажань, розробити новий порядок відбору, який вже направлений на узгодження до Наглядової ради АТ «ОПЗ».