Олексій Чернишов прозвітував про роботу Мінрегіону у рамках «100 днів Уряду» та окреслив пріоритети на майбутнє

15 червня у Мінрегіоні відбулась прес-конференція Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова «100 днів Уряду – звіт Мінрегіону».

Насамперед Міністр подякував журналістам, які долучились до заходу онлайн, і висловив сподівання, що попереду обов’язково будуть й зустрічі у живому форматі.

Міністр розповів про головні досягнення Мінрегіону за цей час та окреслив нові завдання та пріоритети.

Зокрема, Олексій Чернишов зазначив, що серед основних завдань команди Мінрегіону – регіональний розвиток, реформа ЖКГ, ліквідація ДАБІ, потужне пришвидшення децентралізації, а саме завершення складного процесу узгодження перспективних планів усіх 24 областей України, які стануть основою нового адміністративно-територіального устрою і на основі якого восени цього року відбудуться чергові місцеві вибори. Міністр нагадав, що 12 червня Уряд підтримав проекти постанов Верховної Ради України щодо утворення та ліквідації районів, після ухвалення яких в Україні 490 старих районів трансформується у 129 нових.

Окремо Міністр зупинився на реалізації програми Президента «Велике будівництво». «Програма має на меті реалізацію 600 проектів будівництва об’єктів соціально-економічної інфраструктури, які покращать життя в кожній області України. Це – 100 шкіл, 100 садочків, 100 об’єктів спортивної інфраструктури, які ми плануємо ввести в експлуатацію вже цього року. Також будівництво 220 приймальних відділень в опорних лікарнях та будівництво доріг місцевого і національного значення. Джерела фінансування програми: Державний фонд регіонального розвитку та місцеві бюджети. Нам вдалося зберегти фінансування ДФРР після секвестру бюджету і вже з травня проекти фінансуються», – повідомив він.

Міністр зазначив, що Мінрегіон зі свого боку контролює виконання цієї програми 24/7: «Працює мобільна група фахівців, які інспектують щотижня окремі області щодо якості та темпів реалізації цих проектів. Ми контролюємо процес, і я впевнений, що програма буде виконана в строк. І в поточному році ми відкриємо відповідну кількість об’єктів. Це дуже важливо, оскільки такі конкретні об’єкти будівництва – це те, що громадяни можуть фізично відчути, побачити і оцінити».

Олексій Чернишов наголосив, що особисто майже щотижня відвідує області для того, щоб особисто побачити перебіг подій та динаміку виконання робіт на конкретних об’єктах. Уже відвідав 7 областей з 24-х і не планує обмежитись одним візитом до кожної області.

Серед пріоритетів на майбутнє Міністр також назвав підвищення інвестицій в будівельну галузь. «Звичайно, що коронакриза у ці складні місяці мала великий вплив на інвестиційну привабливість будь-якого сектору економіки. Хочу повідомити – наразі ми працюємо над реформуванням містобудівної галузі та архітектурно-будівельного контролю, і я вважаю найпоказовішим чинником, який може дати оцінку ефективності цих реформ, – збільшення інвестицій, зокрема іноземних, в будівельну галузь. Наша мета – це збільшити об’єми будівництва в країні. Це буде потужний крок вперед, який створить нові робочі місця, збільшить заробітну платню в галузі. Також будівельна галузь «підштовхне» десятки інших споріднених галузей економіки. Будь-який крок, який робить Міністерство в цьому напрямку сьогодні, повинен мати певні економічні важелі оцінки в найближчому майбутньому», – сказав він.

Ще одним важливим напрямком діяльності Мінрегіону Олексій Чернишов назвав регіональний розвиток.

«Міністерство працює над Національною стратегією регіонального розвитку до 2027 року. Наразі окрема увага приділяється розробці регіональних стратегій областей. Ми вирішили їх переробити, зробити більш зрозумілими і доступними, визначити по три-чотири концентровані – умовно кажучи «фокусні» – пріоритети розвитку кожного регіону. Це нам дасть змогу потім направляти державне фінансування саме на реалізацію пріоритетних напрямків», – зазначив Олексій Чернишов. За його словами, якщо регіон вирішив розвивати, наприклад, агротехнології, туризм і ІТ-галузь, то держава повинна допомогти це зробити регіону, який довів, що має всю необхідну базу і здатен це зробити.

Міністр повідомив, що після того, як буде завершено розробку всіх регіональних стратегій, їх буде презентовано загалу.

Очільник Мінрегіону наголосив, що міністерство відповідальне за життєво важливі напрямки діяльності, за якими Мінрегіон робить багато кроків вперед. Але попереду їх має бути ще більше, тож зупинятись ніколи – потрібно працювати.