Відбулося засідання Постійного секретаріату Міжурядової Комісії ТРАСЕКА

11 червня 2020 року відбулося засідання Постійного секретаріату Міжурядової Комісії (далі – ПС МУК) ТРАСЕКА у режимі веб-конференції, яке очолив Генеральний секретар ПС МУК ТРАСЕКА Асет Асавбаєв.

У Засіданні взяли участь представники профільних міністерств, Національні секретарі країн-учасниць ТРАСЕКА, зокрема Азербайджану, Болгарії, Грузії, Ірану, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Румунії, Таджикистану, Туреччини, Узбекистану, України.

Під час засідання сторони розглянули можливість підписання Угоди про Єдиний транзитний дозвіл ТРАСЕКА, метою якої є збільшення конкурентоспроможності коридору Європа – Кавказ – Азія. Проєктом Угоди передбачається запровадження електронного документу, що дає право автомобільному перевізнику здійснювати транзитні перевезення (у тому числі і без вантажу) територіями країн-учасниць ТРАСЕКА без необхідності отримання окремого дозволу на транзит. Сторони висловили свою позицію щодо укладання цієї Угоди.

Представники України, а також Грузії, Румунії та Туреччини  запропонували розглянути можливість запровадження такого дозволу на базі вже існуючого технічного документу Багатосторонній дозвіл ТРАСЕКА. Вирішено створити робочу групу з метою подальшого вирішення концепції запровадження єдиного транзитного дозволу ТРАСЕКА.

Також з метою раціоналізації схеми транспортних сполучень ТРАСЕКА було розглянуто питання перегляд засад визначення маршрутів ТРАСЕКА.

Одночасно, у рамках засідання Українською Стороною було поінформовано стану проходження внутрішньодержавних процедур, які наразі здійснюються в країні, з метою приєднання до Угоди про мультимодальні перевезення ТРАСЕКА. На сьогодні процедуру приєднання до цієї Угоди також проходять Республіка Казахстан, Республіка Молдова та Турецька Республіка.