МЗС: Головування України у Форумі безпекового співробітництва та Постійної Ради ОБСЄ привернуло окрему увагу до гендерних питань

20 травня відбулося спільне засідання Форуму безпекового співробітництва та Постійної Ради ОБСЄ під головуванням України та Албанії, присвячене питанням імплементації резолюції Ради Безпеки ООН 1325 (2000) «Жінки, мир та безпека». Засідання пройшло в уже звичному онлайн-форматі.

У заході взяла участь заступник Міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук. Вона висвітлила основні елементи національної політики у забезпеченні рівних прав жінок та чоловіків у секторі безпеки та оборони та наголосила на викликах, з якими стикається наша держава внаслідок агресії з боку Російської Федерації, що досі триває. З 2014 року українські жінки відіграють вкрай важливу роль в обороні нашої держави, а їхня участь у Збройних Силах та безпекових структурах України зростає з кожним роком.

Окреме місце в дискусіях відводилося питанню боротьби з порушеннями основоположних прав та свобод жінок на окупованих територіях держав-учасниць ОБСЄ та відсутності дієвих інструментів попередження та притягнення до відповідальності винних у цих злочинах. Делегації підкреслили необхідність подальшого моніторингу урядовими та неурядовими організаціями ситуації з порушенням прав людини на цих територіях.

На тлі відзначення 20-ї річниці ухвалення резолюції РБ ООН 1325 делегації держав-учасниць ОБСЄ підвели підсумки внеску ОБСЄ та можливих напрямів посилення залученості Організації у реалізацію цілей цього документа. Вони обмінялися найкращими практиками та визначили наявні прогалини у впровадженні порядку денного «Жінки, мир та безпека».

За підсумками засідання Форуму з питань безпекового співробітництва ОБСЄ заступник Міністра закордонних справ Єгор Божок зазначив: «Українське головування привернуло окрему увагу до гендерних питань в роботі Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ. Ця тема обрана не випадково – цього року відзначається 20-а річниця схвалення резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», одним з авторів якої була Україна як непостійний член РБ ООН у 2000 році. Сьогодні жінки разом із чоловіками беруть активну участь у безпекових процесах. Ми поширюємо цей позитивний досвід в нашій державі й ділитимемося ним з партнерами по ОБСЄ».