На Одещині військові моряки відпрацювали заняття з РХБЗ та повітряної радіотехнічної розвідки

На базі Центру оперативного (бойового) забезпечення ВМС ЗС України пройшли тактико-спеціальні заняття з ведення радіолокаційної розвідки та здійснення радіолокаційного подавлення бортових станцій противника. Тренування проходили на узбережжі Чорного моря.

Із пункту постійної дислокації було проведено марш підрозділу радіоелектронної боротьби в район виконання завдань. У визначеному секторі військовослужбовці швидко зайняли рубежі, розгорнули радіолокаційну техніку й провели орієнтування на місцевості. Мета тренувань – підвищення бойового злагодження екіпажів у процесі виявлення в режимі реального часу будь-яких повітряних цілей (літальних апаратів, БПЛА) противника у повітряному просторі над акваторією Чорного моря, а на завершальному етапі ‒ відпрацювання елементів здійснення радіолокаційного подавлення бортових станцій повітряних об’єктів противника. Крім того, тренування покликані були продемонструвати реальний рівень готовності бойової техніки та особового складу до виконання завдань.

‒ Під час тренувань акцентуємо увагу на визначенні положення повітряних об’єктів відносно самої станції, геометричних розмірів та параметрів руху: висоти, напрямку, швидкості й визначення «свій-чужий». При виявленні підозрілих об’єктів, військовослужбовці відпрацювали завдання з постановки перешкод і протидії бортовим радарам авіації умовного противника, ‒ розповідає  командир загону радіоелектронної боротьби Олександр.

На одному з полігонів Одеської області підрозділ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Центру оперативного (бойового) забезпечення ВМС ЗС України провів тактико-спеціальні заняття з питань бойового забезпечення.

За задумом керівництва військової частини, у визначеному районі, неподалік імовірної зони зараження, військовослужбовці оперативно розгорнули спеціальний пункт обробки озброєння та військової техніки, оцінили обстановку та окреслили детальний план дій. Навколо ділянки, де оброблятимуть техніку, особовий склад виставив бойові пости охорони. Додатково здійснено заходи з дегазації ділянки місцевості. Далі за допомогою спеціальних хлоровмісних розчинів військові хіміки провели дезінфекцію військових вантажних автомобілів та військовослужбовців зі штатним озброєнням, які прибували з імовірної зони забруднення. Обробці підлягали й боєприпаси та інші матеріальні засоби. Під час заняття військові активно застосовували аерозолі та димові шашки задля маскування дій свого підрозділу і протидії технічним засобам розвідки та високоточної зброї противника. Тактичні дії відпрацьовували в режимі обстановки, максимально наближеної до бойової.

‒ Спеціальний пункт обробки озброєння та військової техніки розгортають відповідно до реальної бойової обстановки. Доцільно застосовувати його у так званому міжпозиційному просторі або на шляху ймовірного відходу військ та сил, і дуже добре, коли поруч є якісь водойми. Звідти можна додатково провести забір води. А далі вже справа техніки та навченості особового складу. Загалом хлопці продемонстрували високий рівень підготовки, ‒ розповідає командир підрозділу радіаційного, хімічного та біологічного захисту Ярослав.