Майже всі пологові будинки в Україні отримали більше коштів у рамках Програми медичних гарантій

Договір з Національною службою здоров’я на надання послуги “Медична допомога при пологах” уклали 396 лікарень, з них – 46 пологових будинки. 45 пологових будинки отримають за Програмою медичних гарантій більше коштів, ніж за минулорічною субвенцією.

Наприклад, Київський міський пологовий будинок №5, бюджет якого в межах ПМГ складає 126 млн грн, отримає на 94 млн більше медсубвенції-2019. Пологовий будинок №1 Одеської міської ради за контрактом з НСЗУ отримає в 5,6 раза більше минулорічної субвенції (контракт – 42,1 млн грн, субвенція – 7,4 млн грн), Ужгородський міський пологовий будинок – в 5,4 рази більше (контракт на 96 млн грн, субвенція минулого року – 17,4 млн грн).

Керівник Національної служби здоров’я України Оксана Мовчан: “Медична допомога при пологах – наш пріоритет. Такі заклади отримають кошти за підвищеним тарифом. Для породіллі послуга є безоплатною. Причому, якщо це будуть і фізіологічні пологи, і кесарів розтин, ургентний або плановий. Відповідно до договору із закладом, НСЗУ сплатить за кожні пологи, тому породілля має право отримати повний обсяг послуги. Послуга не передбачає вибір пацієнткою конкретного лікаря у пологовому відділенні”.

Дмитро Говсєєв, головний лікар Київського міського пологового будинку №5: “Акушерська служба Києва підтримує медичну реформу. Кожна породілля обиратиме самостійно пологовий будинок, в якому народжувати. Обиратиме ті заклади, де є відповідні фахівці, сучасне медичне обладнання та гідні умови для перебування з немовлям. А лікарні зацікавлені в кожному пацієнтові, в кожних пологах. І це – великий крок вперед. В нових умовах фінансування ми матимемо більше можливостей, щоб заохочувати кращих фахівців та працювати над оновленням матеріально-технічної бази. Також дуже важливо, що вперше в історії України медична допомога при пологах визнана пріоритетом. Саме так можна підвищити рівень народжуваності та знизити малюкову смертність. Викреслювати медичну допомогу з пріоритетних послуг не можна. Будувати завжди важче, ніж руйнувати”.

Загалом, 396 лікарень та пологових будинків уклали договір з Національною службою здоров’я на надання послуги “Медична допомога при пологах” на суму понад 1,6 млрд грн. Це – загальний бюджет програми медичних гарантій на допомогу при пологах. Медична допомога при пологах – пріоритетна послуга, яка входить в програму медгарантій. Для пацієнтки це означатиме вільний вибір пологового будинку, незалежно від місця реєстрації та фактичного проживання. А також – жодних благодійних внесків та пакетів з медикаментами. Заклади охорони здоров’я отримуватимуть від НСЗУ оплату за кожні пологи у розмірі 8 136 грн.