АМПУ приєдналася доміжнародногомоніторингу економічних наслідків поширення COVID-19 для портової галузі

Шість українських портів долучились до ініціативи Міжнародної асоціації портів та гаваней (IAPH) під назвою «Барометр економічних наслідків поширення COVID-19 для портової галузі».

Щотижневий моніторинг діяльності портів-членівIAPH впроваджений з початку квітня 2020 року для покращення взаємодії та обміну актуальною інформацією щодо роботи портової галузі в умовах стрімкого поширення у світі захворюванняCOVID-19 та запровадження в зв’язку з цим обмежувальних протиепідемічних заходів. Проект має декілька важливих складових. По-перше – це обмін інформацією, як порти реагують на поширення COVID-19, які обмеження та затримки в роботі виникають через протидію пандемії. Після узагальнення цієї інформації будуть напрацьовані корисні рекомендації та індикатори для портової галузі. Інший аспект опитування – операційна діяльність портів та вплив карантинних заходів на частоту заходів суден, на транзитні перевезення та інші складові роботи портів.

Від України участь в щотижневому опитуванні беруть Одеська, Південна, Чорноморська, Миколаївська, Маріупольська та Ізмаїльська філії ДП «АМПУ».Дані, зібрані в рамках опитування, використовуються для підготовки відповідних щотижневих звітів, які публікуються на інформаційному порталі IAPH. Наразі до опитування долучилось близько 100 портівЄвропи, Північної і Південно-Східної Азії та Австралії.

За підсумками перших опитувань, які наведені у випусках щотижневого барометра, відзначається, що рівень вантажоперевезень через морські порти світу поки залишається стабільним, певні спади відзначаються тільки за окремими напрямками. У той же час значного скорочення зазнало перевезення пасажирів морським транспортом та круїзне судноплавство, а за останніми даними – і перевалка контейнерів.Щотижневі звіти IAPH регулярно розміщуються за посиланням https://sustainableworldports.org/news/.

Опитувальник складений професором ТеоНоттебумом (Шанхайський морський університет, Гентський університет та Університет Антверпена) та професором ТаносомПалліса (Університет Егейського моря і Університету Лос-Андес) та включає питання, на які пропонується надавати відповідь щотижня.

Довідково:

ДП «АМПУ» стало тимчасовим членом IAPH на безоплатній основі в 2020 році.

IAPH визнана однією з провідних міжнародних організацій, що представляє інтереси світової портової галузі. Членство в IAPH має численні переваги, серед яких: можливість співпраці з ключовими гравцями світового портового/морського співтовариства; участь в процесі розробки міжнародних рамок для спільних інтересів портової індустрії; необмежений доступ до інформаційних ресурсів Асоціації.

Міжнародна асоціація портів і гаваней була заснована 7 листопада 1955 року. На даний момент організація об’єднує близько 180 портів і 150 підприємств різної форми власності, пов’язані з портовою діяльністю в 90 країнах. Порти-члени IAPH в цілому контролюють понад 60% світової морської торгівлі і майже 80% світових контейнерних перевезень.