Інновації в галузі гідрографії – основа для успішного розвитку установи

Державна установа «Держгідрографія» постійно розширює можливості для проведення гідрографічних зйомок, у тому числі з використанням нового сучасного обладнання, а також гідрографічного програмного забезпечення для надання фахівцям – гідрографам широкого інструментарію для виконання поставлених перед ними завдань.

«Інновації в галузі гідрографії є основою для успішного розвитку установи. Постійне оновлення інструментів і засобів роботи наших спеціалістів диктується викликами сьогодення й тенденціями і стандартами, що встановлюються Міжнародною гідрографічною організацією, – вважає в. о. начальника установи Дмитро Падакін.  Саме тому всі гідрографічні підрозділи філій Держгідрографії для виконання завдань, покладених на установу, використовують ліцензійне спеціалізоване програмне забезпечення для виконання гідрографічних зйомок морських акваторій та внутрішніх водних шляхів України».

Починаючи з 2002 року і до цього часу Держгідрографія при виконанні гідрографічних досліджень використовує програмне забезпечення HYPACK компанії Xylem Inc.

Інтерфейс та робочі інструменти програмного забезпечення HYPACK

Держгідрографія дотримувалась принципу уніфікації програмного забезпечення в гідрографічних відділах філій та одночасно постійно нарощувала виробничі потужності для виконання гідрографічних досліджень, брала на озброєння новітні технології досліджень. Завдяки цьому, з 2002 до 2020 року кількість ліцензій програмного забезпечення було збільшено до 16 одиниць.

В поточному році заплановано чергове оновлення програмного забезпечення; більше цього, в майбутньому цей процес підтримуватиметься на регулярній основі.

Інтерфейс та робочі інструменти програмного забезпечення HYPACK

Програмне забезпечення HYPACK надає широкий набір інструментів для вирішення всіх завдань гідрографії. Серед них програмне забезпечення для гідрографічних зйомок однопроменевим ехолотом (HYPACK MAX), площинних досліджень з використанням багатопроменевих систем (HYSWEEP), виконання обробки матеріалів виконаних гідрографічних досліджень (HYSWEEP OFFICE).

Програмні засоби є невід’ємною складовою технологічних рішень, тому збільшення кількості використовуваних установою програмних продуктів HYPACK відбулося протягом 2015–2017 років – тоді ж коли були введені в дію 4 багатопроменевих комплекси, що докорінно змінило можливості Держгідрографії та піднесло на цілком новий якісний рівень гідрографічне вивчення морських і річкових акваторій.

Інтерфейс та робочі інструменти програмного забезпечення HYPACK

Отримані й оброблені матеріали гідрографічних досліджень у доступних форматах надходять до картографічного виробництва й використовуються філією Держгідрографії «Укрморкартографія» для перевидання й оновлення морських і річкових навігаційних карт та посібників для судноплавства, а також для своєчасного доведення до судноводіїв інформації про всі зміни навігаційних і гідрографічних умов плавання.

Інтерфейс та робочі інструменти програмного забезпечення HYPACK