Процес євроінтеграції сприяє розвитку енергетичного сектору України

В. о. Міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець взяла участь у круглому столі «Імплементація Додатку XXVII до Угоди про асоціацію: прогрес, виклики та можливості».

28 квітня 2020 року відбувся круглий стіл «Імплементація Додатку XXVII до Угоди про асоціацію: прогрес, виклики та можливості». Під час заходу сторони підбили підсумки виконання Україною Додатку XXVII до Угоди про асоціацію з ЄС, а також обговорили можливості покращення механізму імплементації.

У круглому столі взяли участь представники Верховної Ради України, органів державної влади, Європейської Комісії, Секретаріату Енергетичного Співтовариства, неурядових організацій, інші міжнародні партнери. Захід відбувся у форматі онлайн-обговорення, за сприяння Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції та підтримки аналітичного центру «ДІКСІ ГРУП».

Під час круглого столу серед іншого відзначено, що процес євроінтеграції сприяє розвитку енергетичного сектору, стороною ЄС підкреслено позитивний прогрес України у реалізації положень Додатку XXVII, та поступ у ключових реформах галузі.

Підкреслено, що основною метою для української сторони у контексті євроінтеграції в енергетичній сфері є створення повноцінних ринків природного газу та електроенергії, відповідно до енергетичного законодавства ЄС. «Новою сторінкою у співпраці з ЄС стало оновлення енергетичного Додатка XXVII до Угоди про асоціацію, що відтепер містить новий механізм оцінки Європейською Комісією законодавчих ініціатив України, який поглиблює секторальну співпрацю для наближення енергетичного законодавства України до законодавства ЄС», – відзначила Ольга Буславець.

Зазначено, що з метою імплементації вказаного механізму консультування із Європейською Комісією щодо сумісності проектів актів законодавства із положеннями acquis ЄС, наразі узгоджується проект постанови Кабінету Міністрів «Про внесення змін до Регламенту Кабінету Міністрів України». У цьому контексті учасники заходу також відзначили необхідність внесення відповідних змін до Регламенту Верховної Ради України.

Також Ольга Буславець підкреслила, що виконання норм газового законодавства ЄС і відповідне поширення на Україну режиму внутрішнього ринку ЄС забезпечило досягнення домовленості про продовження транзиту природного газу через територію України.

Серед досягнень також відзначено прогрес у інтеграції ОЕС України до енергетичної системи континентальної Європи ENTSO-E, що дозволить концептуально змінити основи електроенергетичної безпеки та в цілому інтегрувати Україну в європейський простір. Також зауважено щодо роботи у напрямку сертифікації ПРаТ «НЕК Укренерго».

Разом із цим недосконалий та невчасно розпочатий процес перегляду механізму підтримки «зеленої» енергетики, недосконалість окремих ринкових механізмів, – призвели до «розбалансування» ринку та, як наслідок, ланцюжкового накопичення неплатежів в ринку. «Найближчим часом будуть проведені фінальні конструктивні дискусії з вибором того сценарію, який дозволить і отримати прозорі, зрозумілі правила для інвесторів і водночас збалансувати як технічно, так і фінансово енергетичну систему і ринок електроенергії, розв’язати питання, які виникли», – підкреслила в.о. Міністра.

Щодо можливих «вузьких місць» в реалізації Додатку XXVII – зауважено, що оновленим Додатком XXVII передбачено процедуру, при якій оцінювання сумісності акту законодавства Європейська Комісія має завершити впродовж 3 місяців з дати надходження. Разом із цим, українською стороною висловлено прохання диференціювати підхід для актів, що є «життєво» важливими для енергетичної галузі України, і передбачити їх оперативне опрацювання Європейською Комісією. У відповідь, стороною ЄС вказано на значну кількість інструментів для пришвидшення процесу погодження та наголошено на абсолютній незабюрократизованості механізмів консультацій. 

Підсумовуючи, Ольга Буславець відзначила, що тільки спільна з ЄС робота з розвитку енергетичної інфраструктури та повне приведення українського законодавства у відповідність з європейськими нормами та стандартами створить сприятливі умови для інтеграції енергетичних ринків.