У 2020 році Україна відзначатиме День охорони праці під девізом «Зупинимо пандемію: безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя»

Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006, щороку 28 квітня, разом із іншими країнами світу, Україна відзначає Всесвітній день охорони праці. Цього року він приурочений боротьбі з пандемією смертельно небезпечної недуги – коронавірусної хвороби COVID-19, яка на сьогодні охопила всю планету.
Визнаючи великий виклик, що постає перед урядами, роботодавцями, працівниками і взагалі всім людством у світлі боротьби з пандемією COVID-19, Всесвітній день охорони праці має бути зосереджений на вжитті всіх заходів, щоб унеможливити спалах інфекційних захворювань на виробництві та в трудових колективах.

Метою цих заходів є стимулювання національного тристороннього діалогу щодо охорони праці. Міжнародна організація праці (МОП) використовує цей день для підвищення обізнаності щодо прийняття й застосування безпечних практик на робочих місцях та ролі, яку відіграють служби охорони праці. Також зосереджено увагу на – інтеграції заходів у систему управління охорони праці і стратегічне забезпечення охорони праці на національному та підприємницькому рівнях у середньо- та довгостроковій перспективі.

З метою належного відзначення Дня охорони праці організаційний комітет з підготовки та проведення в 2020 році Дня охорони праці в Україні підготував Звернення до органів державної влади, місцевого самоврядування, роботодавців, профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ та організацій з нагоди Дня охорони праці в Україні (далі – Звернення Оргкомітету), що додається.
В державній установі «Держгідрографія» вжито цілий ряд заходів, спрямованих на стримування поширення коронавірусної інфекції COVID-19 і збереження життя і здоров’я працівників:
– на інформаційних стендах у будівлі установи розміщено Звернення Оргкомітету з підготовки та проведення в 2020 році заходів з нагоди Дня охорони праці в Україні;
– на період карантину працівникам установи запропоновано режим дистанційної роботи вдома; при цьому організовано виконання завдань, покладених на підрозділи, в повному обсязі; крім того, забезпечено доставку службовим транспортом працівників, чиї займані посади й коло посадових обов’язків вимагають особистої присутності на робочому місці, від місця проживання до місця роботи й назад, з обов’язковим дотриманням усіх вимог до особистої санітарно-гігієнічної безпеки;
– запроваджено щоденний температурний скринінг працівників із використанням інфрачервоних термометрів;
– проведено позаплановий інструктаж з охорони праці щодо запобігання поширенню COVID-19;
– з метою недопущення поширення випадків COVID-19 на робочих місцях систематично проводиться профілактична дезінфекція робочої зони, а також додаткове вологе прибирання, провітрювання, обробка поверхонь дезінфекційними засобами;
– закуплено засоби індивідуального захисту органів дихання та забезпечено ними всіх працівників тощо.

Соціальна відповідальність кожного з нас допоможе зберегти здоров’я і життя та зупинити поширення пандемії! Всім – здоров’я та 36,6!