«Укртранснафта» пропонує використовувати нафтотранспортну систему України в режимі «митний склад»

АТ «Укртранснафта» пропонує Міністерству фінансів України розробити нормативно-правові засади для зберігання нафти на потужностях нафтотранспортної системи України (НТС) в режимі «митний склад».

Надання об’єктам трубопровідного транспорту статусу «митний режим» дозволить замовникам зберігати нафту в нафтотранспортній системі України протягом 1095 днів без оподаткування та митних зборів, а Товариству – отримувати додатковий дохід від надання послуг зі зберігання.

Зауважимо, що для якомога більшого залучення замовників послуг зі зберігання нафти в режимі «митний склад» доцільно передбачити їх звільнення від сплати митних платежів при розміщенні нафти на зберігання, оскільки встановлення збору щонайменше на рівні 20% від митної вартості товару в рази зменшує економічну привабливість такої послуги.

Беручи до уваги ситуацію, що склалася на ринку нафти, зокрема, через пандемію коронавірусу АТ «Укртранснафта» очікує зменшення обсягів транзиту нафти територією України, а отже і зменшення доходу. Тому такий додатковий вид діяльності, як зберігання нафти, дозволить частково компенсувати недоотриманий дохід та виконати свої зобов’язання перед працівниками Товариства.