МБАКи «Нікополь», «Бердянськ» та рейдовий буксир «Яни Капу» найближчим часом повернуться з ремонту – Воронченко

В рамках підтримання бойової готовності корабельно-катерного складу Військово-Морських Сил ЗС України проводяться заходи з планового ремонту озброєння та військової техніки, як за рахунок власних спроможностей, так і на підприємствах судоремонтного комплексу України.

Наразі, відповідно до укладених догорів, на державному підприємстві “Миколаївський суднобудівний завод” триває фінальний етап відновлення МБАКа «Нікополь», та вже завершено ремонт катеру «Вишгород».

– Підрозділами технічного забезпечення ВМС ЗС України завершено перший етап відновлення рейдового буксиру «Яни Капу». На державному підприємстві “Миколаївський суднобудівний завод” проведено плановий доковий ремонт МБАК «Вишгород». Артилерійський катер та рейдовий буксир готуються до переходу в пункт постійного базування, – розповів командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України адмірал Ігор Воронченко.

– На малому броньованому артилерійському катері «Бердянськ», який був уражений засобами ФСБ РФ, завершено всі види експертиз, як збоку наших так і іноземних спеціалістів, які представляють Україну в міжнародних судах. В короткі терміни МБАК «Бердянськ» буде поставлений на ремонт, – додав очільник національного флоту.

Нагадаємо, малий броньований артилерійський катер “Нікополь”, «Бердянськ» та буксир «Яни Капу» було захоплено росіянами в районі Керченської протоки під час походу з Одеси до Маріуполя у листопаді 2018 роки. Тільки через рік, у листопаді 2019 року, Росія повернула Україні “Нікополь”, після чого почався етап відновлення та повернення до строю українських катерів та буксиру.