В ОДЕСЬКОМУ ПОРТУ ПРОЙШОВ ДЕНЬ ДОНОРА. ВІДРОДЖЕНА БЛАГОРОДНА ТРАДИЦІЯ БЕЗОПЛАТНОЇ ЗДАЧІ КРОВІ

17 грудня. 9.30. Біля дверей кабінетів медсанчастини (МСЧ) Одеського порту традиційно товпляться пацієнти. Біля денного стаціонару їх особливо багато. А всередині приміщення незвично багато незнайомого медперсоналу і … донорів. Все ясно: на базі МСЧ проводиться День донора, в якому, крім працівників адміністрації порту, беруть участь співробітники центрального апарату ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ), працівники порту Південний.

 

За словами головного лікаря МСЧ Жанни Путієнко, ініціатива проведення такого заходу належить службі персоналу центрального апарату АМПУ. Служба персоналу Одеської філії Адміністрації портів підтримала цю ініціативу і подбала про організацію безперешкодного проходу на територію Одеського порту співробітників із сусідніх портів.

–          Так співпало, що ідея проведення Дня донора народилася якраз напередодні трагічних подій в будівлі економічного коледжу на Троїцькій, 25, – розповіла Ж.Путієнко. – Інформація про проведення такої акції була розіслана електронною поштою колективам адміністрації нашого порту, філій АМПУ у портах Чорноморськ, Південний.

 

Далі головний лікар повідомила, що, коли сталася трагедія в економічному коледжі, вона подзвонила на станцію переливання крові №1 і запитала, чи достатньо крові для постраждалих і чи не потрібна допомога портовиків. Як виявилося, одесити масово відгукнулися на те, що трапилося, і сотні здавали кров. Проте, зауважує Ж.Путіенко, «ми вирішили, що необхідно на постійній основі залучати портовиків до благородної місії безоплатної здачі крові. Якщо людина не хворіла на гепатит, не ВІЛ інфікована, у неї немає анемії, серцево-судинної патології, то вона може здати кров, щоб врятувати чиєсь життя ».

 

Згадуючи радянські часи, можна відзначити, що в порту існувала традиція проведення Дня донора, в якому брали участь в середньому до 100 чоловік. Серед них було чимало Почесних донорів союзного і республіканського масштабу. Цю традицію намагається відновити адміністрація порту спільно з МСЧ.

Забір крові проводять фахівці Обласної станції переливання крові: лікарі Аніта Ревкова і Юліана Качковська, медсестри Ірина Івановська, Ірина Павленова, Людмила Пономарьова, Наталія Картелян. Медики станції переливання крові привезли свій одноразовий інструментарій, обладнання, холодильну камеру для крові, навіть крісла. За словами І.Івановської, кров донорів багаторазово перевіряється, тестується: в одній пробірці перевіряється група крові і резус, у другій-антиген, гепатит, RV, СНІД. Тільки після цього матеріал використовуватимуть для потреб лікувальних установ міста. Або кров буде заморожена і надійде в базу.

– Згідно із законодавством, донор має право в день здачі крові отримати вихідний. Ще один оплачуваний вихідний покладається протягом року. Сподіваємося, повторити День донора після Різдвяних свят. Необхідно продовжити цю благодійну акцію, – резюмувала головлікар МСЧ.

 ПРЕС-СЛУЖБА АДМІНІСТРАЦІЇ ОДЕСЬКОГО ПОРТУ