Під виглядом водіїв-приватників шахраї обікрали експедиторів на понад півмільйона доларів США – «Столес Лоджистік»

У п’ятницю співробітники компанії «Столес Лоджистік» спільно з патрульними затримали злочинну групу, яка займалась розкраданням вантажів з морських контейнерів, зокрема соняшникової олії і сухого молока.
Розслідування зайняло близько року, за інформацією експедиторів з 2018 ця група обікралаа не менше 16 контейнерів. Сума збитку – понад півмільйона доларів. США.
В ході власного розслідування компанія з’ясувала, що ідейний натхненник і організатор схеми – колишній співробітник МВС Кіровоградської області, а його дружина діючий співробітник поліції.

Схема крадіжки

Під виглядом водіїв-приватників члени угруповання брали замовлення у експедиторських фірм на перевезення вантажу. Водії використовували підроблені документи: паспорти громадянина України, техпаспорти і навіть автомобільні номери. Зазвичай після навантаження водій віз контейнер в умовлене місце, для зливу вантажу. Щоб приховати факт пропажі, замість масла в контейнер заливалась вода приблизно в тому ж тоннажі. Пломби акуратно демонтували і встановлювали заново. Найчастіше підміна виявлялася не менш ніж через місяць в порту призначення іншої країни. Шахраї постійно вербували нових водіїв, щоб ускладнити слідчі дії і замести сліди.

Затримання членів угрупування

Співробітники компанії «Столес Лоджистік» отримали від колег орієнтування на вантажний автомобіль, який імовірно був задіяний в схемі і можливо брав участь в крадіжці вантажу однієї з експедиторських компаній. Підозрювані взяли замовлення від компанії «Столес Лоджистік» на перевезення соняшникової олії. Його завантажили на заводі в Полтавській області. Автомобіль висунувся в Одесу, тим часом співробітники компанії «Столес Лоджистік» всю ніч з четверга на п’ятницю чергували на під’їздах до Одеси. Машина затрималася на 12 годин. Це була непряма ознака того, що вантаж злили і замінили по дорозі. Було прийнято рішення зупинити машину перед в’їздом на “Євротермінал” Одеського Морського Торгового Порту.

Співробітник компанії зупинив найближчий екіпаж патрульної поліції і повідомив про плановане правопорушення. Спільно зі співробітниками поліції контейнеровоз зупинили і перевірили. Підозри підтвердилися: замість масла у контейнері виявилася вода. А у водія і його подільника виявилися фальшиві документи на автомобіль та документи, що засвідчують особу. Обидва затриманих на місці зізналися в злочині і почали давати цінну інформацію на інших співучасників.

Один з них розповів, де знаходиться місце зливу і разом з експедиторами висунувся на місце зливу в Кіровоградську область. Другим учасником виявився громадянин України Сухов Михайло Михайлович, 1976 р.н., двічі судимий за крадіжку та розбійний напад. Він був доставлений в Хаджибейський відділення поліції в Одесі.
Співробітники «Столес Лоджистік» поїхали за вказаною адресою в село Данилова Балка на території Кіровоградської області. На території приватного будинку були виявлені цистерни з соняшниковою олією.

 

Один з чоловіків, який виявився в будинку, зник на автомобілі. Ним виявився Гнедов Роман Васильович, колишній співробітник МВС. Саме він налагодив злив масла на території будинку свого батька. Його дружина – Гнєдова Юлія Сергіївна – діючий співробітник поліції Кіровоградської області.

Юристи “Столес Лоджистік” подали заяву до Хаджибейського відділення поліції за фактом крадіжки вантажу. З деяким запізненням дані все ж були внесені ЕРДР (12019161490001664 от 13.12.2019), однак слідчий не видавав рапорт на затримання Сухова М.М. Як наслідок його відпустили. Було порушено тільки кримінальне провадження за фактом підробки документів. У Хаджибейському відділенні поліції відмовилися порушувати кримінальну справу за фактом крадіжки вантажу.

Крім цього експедитори подали заяву в Кіровоградській області за місцем зливу вантажу. Там було оперативно порушено справу, дані в ЕРДР (12019120280000321 от 13.12.2019) були внесені раніше, ніж в Одесі.

В даний момент порушено кілька кримінальних проваджень в двох областях України – Одеській та Кіровоградській (ч.4 ст. 358; ч.5 ст. 185) триває слідство.

Компанія “Столес Лоджистік” просить колег, які також постраждали від дій шахраїв повідомити деталі, цілком можливо, що вийде встановити взаємозв’язок між фактами крадіжки і об’єднати всі матеріали в одну справу.

Пишіть нам info (собака) stoles.com.ua

[ngg src=”galleries” ids=”89″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]