Під час слухань на Міжнародному трибуналі з морського права досягти згоди не вдалося, – Зеркаль

Про це повідомила представник України на Міжнародному Трибуналі з морського права Лана Зеркаль.

“Ми наполягаємо на тому, що справа є терміновою, оскільки не зважаючи на те, що у вересні РФ звільнила наших моряків, кримінальні справи проти них тривають. Тобто, вона і надалі продовжує заперечувати імунітет українських моряків. Три дні тому – майже через рік після того, як 25 листопада 2018 року їх було захоплено – РФ звільнила наші кораблі, вилучивши з них зброю, комунікаційне обладнання і документи. Таким чином, РФ продовжує порушувати Наказ Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 року та Конвенцію ООН з морського права.

Трибунал має покласти край цим триваючим порушенням. Відтак, Україна вимагає остаточного, обов’язкового рішення про визнання РФ винною у порушенні низки статей Конвенції.

Незважаючи на те, що предметом справи є одне просте питання – кричуще порушення РФ фундаментального принципу міжнародного морського права – абсолютного імунітету військових суден та членів їхніх екіпажів, РФ намагається вибороти стільки ж часу для розгляду цієї справи, як і у справі стосовно порушення прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці. Крім того, Росія прагне зробити слухання максимально закритими.

Сьогодні відбувся обмін позиціями та аргументами між сторонами. Зважаючи на суттєву різницю у підходах сторін до найбільш чутливих питань, досягти згоди не вдалося.

Отже, вже завтра Арбітраж ухвалить правила процедури своєї діяльності з урахуванням сьогоднішніх слухань та власного розуміння.

Покладаємося на мудрість та прогресивність членів Арбітражу.”