В Одеському порту відбувається операція по розвантаженню катерів типу Island для ВМС ЗС України (фоторепортаж)

Вранці 23 жовтня в Одеському порту розпочалась операція по вивантаженню кораблів ВМС ВС України «Старобільск» і «Слов’янськ». Вказані патрульні катери типу Island доставлені зі Сполучених Штатів Америки на палубі судна OCEAN FREEDOM.  Робота складна. Вивантаження одного катера триває кілька годин. На даний час судновим краном спущено на воду та відбуксовано до місця базування «Старобільськ». Готується до вивантаження другий корабель.

Увесь обсяг такелажних робіт виконують екіпаж судна, докери однієї з стивідорних компаній та спеціалісти судноремонтного комплексу «ПСМ-650» ДП «Одеський порт».

– Наші працівники мають велику практику докування та спуску на воду суден за допомогою кранів. І цей досвід зараз згодився, – прокоментував начальник «ПСМ-650» Валерій Конюховський. – Судноремонтники виконали демонтаж допоміжних кільблоків, таврових кронштейнів та додаткового кріплення, що забезпечували надійність фіксації кораблів під час переходу через океан.

 

Буксирну операцію з транспортування кораблів від 22 причалу до Військової гавані здійснює буксир «Кентавр» портового флоту ДП «Одеський порт».

Довідка. Патрульні катери типу Island безкоштовно передані ВМСУ. На українську сторону лягли видатки на транспортування та підготовку екіпажів. Характеристики: довжина 33,53 м, повна водотонажність 153 т, екіпаж 18 чол. Потужність силової установки – 5,280 к.с., автономність плавання – 5 діб. Озброєння (25 мм артустановка, та 12.7 мм кулемети) знято.  В Україні передбачена модернізація та переозброєння катерів.

Прес-служба адміністрації Одеського морського порту