Владислав Криклій ознайомився з роботою Державного підприємства “Херсонський морський торговельний порт”

2 жовтня 2019 року в рамках огляду промислово-логістичних можливостей Херсонськоі області міністр інфрастуктури України Владислав Криклій ознайомився з роботою Державного підприємства “Херсонський морський торговельний порт”.

Виробнича нарада під його головуванням за участю державного секретаря МІУ Андрія Галущака, голови правління АТ «Укрзалізниця» Евгена КРАВЦОВА, голови Херсонської обласної державної адміністрації Юрія Гусєва та в.о. директора порта Олександра Сухина відбулася безпосередньо на майданчику вантажного району підприємства.

«Розпочались перші реальні кроки реалізації в морському порту Херсон пілотного проекту з передачі майна держстивідора. Наразі Адміністрацією Херсонського морського порту з метою створення цілісного майнового комплексу вже передано на баланс держстивідора значну частину основних об’єктів. Це і котельня, і підкранові колії, і залізничні колії, проїзні дороги тощо», – відзначив Володимир Гаращенко.

Очікувані обсяги інвестицій у розвиток стивідорних компаній «Ольвія» та «Херсон» в рамках пілотних концесійних проектів складають понад 65 млн доларів. У Херсоні ці кошти мають бути спрямовані на модернізацію, переобладнання та збільшення потужностей для перевалки. Це сприятиме збільшенню обсягів обробки вантажів, надходжень до державного та місцевих бюджетів від роботи стивідорів. Також, міста Миколаїв та Херсон отримають пайові внески від інвесторів на розвиток транспортної інфраструктури, яка пов’язана із діяльністю портів.
За умовами проекту активи державної стивідорної компанії в порту Херсона підлягають передачі в концесію строком на 30 років. Разом з тим, вони залишаться  у державній власності та після завершення концесійних договорів передаватимуться державі разом із усіма об’єктами, у які інвестуватиме компанія-концесіонер, що переможе у майбутньому конкурсі.